Roliga öppnor och slutor



Idag så gjorde jag denna övning med Galishimo, igen. Man rider i en åtta och gör öppna i ena varvet och sluta i det andra. Det är alltid samma bakben som måste jobba, på denna bild är det höger bak som gymnastiseras i båda delarna av åttan, så man måste "byta varv" i åttan om man vill byta bakben som ska jobba hos hästen.

Jag måste ju börja ta denna övning på allvar, den är verkligen rolig och blir bara bättre med träning. Först gör jag den i skritt ett par gånger, då har jag inga krav annat än att han ska lyssna och förstå övningen på ett ungefär. Han ska slappna av. Det tar en stund innan vi är där. Sedan lägger jag på en ganska kort trav i lite undertempo och så börjar vi göra övningen ett par gånger så. Då brukar han bli småsur eftersom det är lite jobbigt men efter några varv så kommer han in i det. Sedan sätter jag lite sprätt på det sista varvet, jag peppar upp traven, gör den trippigare, blåser in mer energi i honom och så klämmer vi fram sista varvet med en sluta med ENERGI och en öppna med ENERGI, och det känns helt fantastiskt.

Men sedan kommer utmaningen, det är nämligen att avbryta övningen i rätt tid och skritta. Man vill ju så himla gärna fortsätta på slutklämmen som känns så bra och energisk och rätt. Men man måste sluta. För detta är inget han orkar hålla särskilt länge i dagsläget. Och det behöver han inte veta om. Han måste sluta på topp!

Och så byter jag varv. Skrittar i åttan i andra varvet, länge, länge så han slappnar av. Travar kort ett par gånger, fortsätter jobba som tidigare och så som sista avslut och det sista varvet så blåser jag upp energin och gör övningen med schwung!

Sedan klappa och tala om för den lilla araben att han är bäst i världen. Det sista är viktigast.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback