Stångbett - några protester

Det började komma några protester från Galishimo på stångbettet. Han slutade söka eftergift och några gånger i galoppen har han velat tvärstanna och kastat upp huvudet. Det skulle ju kunna bero på att jag inte vågar ta i honom så ordentligt då jag är rädd om hans mun, och den här hästen upptäcker snabbt nya trix om jag blir osäker över något. Exempelvis kan han märka att slutar ge signaler om han höjer huvudet, och då kan han tro att det är precis vad jag vill. Varför skulle jag annars sluta ge honom signaler? Om jag inte vore nöjd?

Det kan ju också vara att han har lite trångt i sin lilla arab-mun och kanske fått något skav någonstans. Han har ju gått superfint på bettet fram tills nyss.

Men jag tänkte också att det kan bero på att han är lite sliten av att gå i den låga formen som westernhästar ofta ska ha. Han har ju varit bekväm i den formen länge men kanske inte gått i den så långa stunder som jag ridit honom i den nu. Så det kan ju vara muskelvärk eller ledvärk, precis som man kan bli öm i kroppen om man höjer eller sänker sadel och styre på en cykel. Då kan det ju komma en protest och ett kast med huvudet.




Så, summerat kan man säga att jag har bytt tillbaka till det gamla bettet. Och jag höjde formen på honom lite. Och behöll tygelkontakt. Protesterna upphörde omedelbart.

Tur att han pratar med mig, åtminstone! Hade han känt sig hjälplös och bitit ihop hade det kanske blivit andra problem längre fram.  

Hästar ska vara lagom lydiga. De ska inte lyda blint.

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback