Galishimos challenge 1 ligger långt borta

Idag kände jag redan på fyrkantsspåret att Galishimo Challenge ligger långt borta. Långt borta. Att skritta på lösa tyglar var inte riktigt ett alternativ. Galishimo var väldigt tittig. När vi började trava så var han väldigt mycket i gasen och ville skjuta iväg som en kanon, små och mycket ambitiösa ryck som han gjorde då och då. Det är jättebra på ett sätt, eftersom han varit lite spak efter förra ryttaren testat honom, och sedan så har han ju inte varit helt tillfreds med bettet och den låga formen. Så "skjuten-ur-en- kanon"-formen är ju bra och ett tecken på att han mår toppen.

Så jag borde vara glad.

Jag blev lite skeptisk.




I stället för fina tempoväxlingar i trav och galopp efter fyrkantsspåret så tog jag ned honom på skritt-några-travsteg-skritt-igen för att få honom att varva ned och ge upp tankarna om galopp. Sedan så red jag kringelkrokar så han inte skulle få någon raksträcka att bralla iväg någonstans. Tyglarna kortades ytterligare.

Sedan gjorde jag denna övning i skritt och trav, på åttavolt. Man gör en öppna på ena sidan volten och sedan några steg sluta på andra sidan åttvolten. Det är samma bakben man jobbar på med hästen i båda varven så man måste byta varv ibland.





Galishimo var jätteambitiös och spårade sedan aldrig mer under det ridpasset. Rumpan åkte in och ut fullständigt slumpartat för kung och fosterland och framåt var inte ett alternativ när han visste att han alldeles nyss fått helhjärtat beröm för sina fina flyttningar. Ibland blir jag irriterad men ibland tänker jag bara på satt... ja det är ju så han är. Man får rida så bra man kan och inte tappa bort sig när han svänger och ställer sig på egna initiativ.

Sedan gjorde han ett par riktigt dåliga vänstergalopper, som både kändes flacka, vinda och sneda och ambitiösa på fel sätt, och jag berömde honom helhjärtat. Han gick på det, den lilla trollungen. Han såg helnöjd ut och gav i från sig massor av trivselfrustningar. Huvudsaken är ju att vi är ute i -17 minusgrader och gör så gott vi kan.

Sedan avslutade vi träningen för dagen. Han såg så nöjd ut. Han älskar verkligen att få beröm. Och just idag var det ju ingen som dömde oss.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback