Sura serpentiner och hur jag löste dem

Galishimo är både svår och rolig att rida ibland. Han tar ju egna initiativ och ena dagen kan man ha ett problem man inte visste att man hade dagen innan. Ibland har han vissa "platser" på ridanan då han kan krångla på särskilda sätt, och ett av dessa platser för dagen var mitten av ridbanan när man gör serpentiner.

Ni vet man svänger på en mjuk och lösgjord häst, rakställer några steg *PANG Galishimo ser ut som en sur get* man fortsätter driva fram *släpar sig fram i sirap på motsträvig häst* sedan svänger man åt andra hållet, hästen blir jättemjuk och bärig, jag ska rakställa några steg *PANG Galishimo ser ut som en sur get* och så vidare och så vidare.

Det blir som en slags rebus och ett slags mysterium som jag får försöka lösa.




Första försöket var att tokdriva och ponnysparka honom framåt. Det gav lite motsatt effekt, Galishimo blev mycket kränkt, stannade nästan av helt, och undrade varför jag plötsligt hatade honom. Så det fick jag släppa ganska snabbt.

Andra försöket var att dela upp övningen i två delar och träna varje del var för sig. Så då red jag efter fyrkantsspåret och gjorde långsam trav - snabb trav - långsam trav - snabb trav- långsam trav - SNABB trav, så han blev lite öppen för att jag kan vilja att han ska gå framåt.

Sedan delade jag upp andra delen i övningen med att göra några cirklar i höger varv och några cirklar i vänster varv och TOKSITTA på vänster sittben eller höger sittben beroende på vart jag var på väg, så han skulle slippa undra. Det ställde han upp på. Tydligt och bra.

Sedan blev det att slå ihop travövningen med serpentinövningen och då gick det plötsligt. Han gjorde en fin ökad trav utan att stanna med "get-looken" på de raka delarna på serpentinbågen och svängde sedan som vanligt och ordentligt förberett eftersom jag pulat ned min egen rumpa ordentligt åt det håll jag senare tänkt, i god tid. Så han slapp undra.

Så det var dagens prestation. Serpentiner. Svänga - framåt - svänga - framåt. Sedan drog han på en fantastiskt fin sluta i båda håll. Då var det dags att fjäska för araben och genast kliva av.


Tydligen är Sura Serpentiner svårare än tänkt, trots att Galishimo gjort dem i hela sitt liv, men han bjuder alltid på nya utmaningar. Men snyggt blev det, till slut! 

  • Att ta med mig av dagens ridning: - Jag måste göra tempoväxlingar oftare och allra helst redan under uppvärmningen! Från och med nuuuu! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet