Mjuk som smör!


Galishimo har verkligen varit mjuk som smör denna vår, och det har varit riktigt härligt att rida honom. Det beror väldigt mycket på vädret då vi haft varma, vindstilla dagar. Ebba värmde upp honom igår, och han lullade runt som en annan ridskolehäst, och eskorterade runt henne med största tillförsikt. Det såg jättetrevligt ut. Ebba pratade med honom och klappade honom hela tiden så han gillade nog att ha henne på ryggen.

Jag har varit lite småsjuk på kvällarna men på dagarna går det ganska bra att aktivera sig! Det känns också lätt overkligt, att jag bara blir "småsjuk" och inte långdraget urlakad som jag brukar bli.

Planen för sommaren och våren är att rida dressyr två dagar i veckan, löshoppa småhinder en dag i veckan, och rida ut en till två dagar i veckan. Löshoppningen försöker jag klämma in på en vardag innan jag åker till jobbet då ridbanan ofta är tom då.

I dressyren tränar vi galoppfattningar, bogförflyttningar, öppnor och slutor och han känns betydligt starkare och mjukare i dessa övningar än vad han känts förut. Jag trycker in "sluta-knappen" och sedan kan jag bara sitta där lugnt, för då går han villigt i sluta i trav tills jag ber honom gå ur den. Vanligtvis efter fem till åtta steg, för jag vill inte pressa honom så mycket att han tappar gnistan och samarbetsviljan. Sedan vet han att jag vill att han ska öka traven några steg efter slutan så om jag bara lättar på sits och tyglar så går han fram självmant i ökad trav en bit och länger på sig några steg. Han gör alltså väldigt mycket jobb själv och jag blir allt mer passiv i sadeln.

Sedan så är han lite svag i galoppen, vilket är helt naturligt eftersom jag inte galopperat så mycket i vinter, och då blir han lätt framtung, så det löser vi genom att göra många tempoväxlingar och inte fastna i galoppen för länge, jag vill spara på hans små framben så han inte drar på sig någon överbelastning. Men om han fortsätter vara så här fräsch och fin så kan jag nog förvänta mig en positiv förändring i galoppen om bara några veckor. Eftersom han kan bralla riktigt ordentligt under löshoppningen och blir ganska lätt i framdelen då han blir upphetsad så tror jag även den träningen kan hjälpa galoppen på sikt.

Detta kan bli en riktigt trevlig säsong!

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback