Historien om det lilla krysset och Tre Kloka Damer




Idag fortsatte vi på historien om det lilla krysset och Galishimo.

Han skulle longeras över det lilla krysset, som han gjort sedan februari. Denna gång fick han tyvärr panik över krysset och försökte slita sig. När jag höll emot och vägrade släppa den panikslagna araben så sparkade sig själv på benet, och föll omkull. Sedan såg man hur den lilla vita sockan på hans vänstra bakben sakta färgades rött.

Rött... precis som han blödde för två år sedan när han punkterat en artär, men inte lika mycket blod. Men tillräckligt för att jag skulle bli orolig och lite smått förtvivlat be Katarina och Anita om hjälp.
"Ring inte veterinären förrän du tvättat bort allt blod." sa Katarina sakligt.
"För du vet inte hur såret ser ut förrän du ser det." lade hon till.

Så himla klokt och inte alls vad jag själv planerade. Jag planerade att springa runt planlöst i cirklar och vara ledsen över att min häst höll på dö. Så jag tvättade såret och spolade bort allt blod, ordentligt.  Efter ca en kvart hade det sluta blöda.

Sedan så överlät jag till hela Tre Kloka Damer att i tur och ordning inspektera såret som slutat blöda. Alla tre damer tog uppgiften på största allvar. De lyste med ficklampan från en mobil och tittade noggrant med rynkade ögonbryn. Sedan sa de alla glatt och uniont att min häst INTE är på väg att dö och att lite sårtvätt och ett vakande öga kan räcka, innan vi kallar in någon akut utryckning. Tacka vet jag Tre Kloka Damer.

De Tre Vise Männen kan slänga sig i väggen för de har aldrig gett mig samma känsla av lugn och tillit.

När jag äntligen vågade ta ut honom till hagen igen så kände jag ett stygn av dåligt samvete. Varför utsätter jag en så känslig häst för så mycket utmaningar. Han måste ju inte kunna hoppa små kryss... sedan jag skärpte jag mig och tänkte: Han kommer att må bra av det! Att få variera sig lite. Så fort han fattat poängen så kommer han att må bra av det! Han kan inte strutta runt på ridbanan, år efter år, och bara spreta fint med sina små ben. Han måste få lite omväxling!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback