Livet måste få vara orättvist

Om man kåserar lite i bloggvärlden och inom hästsporten så upptäcker man att det ibland går drev där folk hetsigt börjar debattera mot varandra i sina bloggar. Just nu går det ett sådant drev.

Mitt i stormen står Tyra Sjöstedt . Tyra är en ung och sanslöst vacker modell, som dessutom är egenföretagare inom modebranschen och rik. Och vad bloggar en vacker, rik hästtjej om? Jo, inte helt otippat bloggar hon om skönhet, vackra kläder och sina vackra hästar som hon köper in och har roligt med. Det skulle sannolikt även jag blogga om ifall jag var rik.

Nu går ju debatten om ponnymammor som hävdar att Tyra är en hemsk förebild för dagens unga tjejer som varken är vackra eller rika eller har fina hästar. För vi kan ju inte redan i tidig ålder förmedla för unga flickor att livet är orättvist? Det går väl inte...? Eller? Bloggare muttrar och svär över feminism och jämnställdhet och hur Tyra snedvrider idealen och ger flickor komplex i tidig ålder.

För mig handlar inte jämnställdhet om att vackra kvinnor i karriären ska tryckas ned, och att unga tjejer med komplex ska lyftas upp. I min värld ska varenda jävel lyftas och lovprisas. Till och med de lyckade. Till och med de som råkar vara smala och vackra.


En viktig del att lära sig av livet, är att livet faktiskt är orättvist. Och det måste få vara orättvist. Det är lite av en naturlag. Det är orättvisor som svider lite och kittlar oss, motiverar oss och driver oss. Det är orättvisorna som gnager på oss och får oss att reflektera över oss själva. Och kanske får orättvisorna oss till och med att vilja bli bättre människor. Men vi blir inte bättre människor av att klanka ned på andra.


Samtidigt som Tyra Sjöstedt läggs under lupp och kritiseras ohämmat så får manliga rika snygga förebilder, som fotbollsspelaren Zlatan, bete sig lite hur som helst utan att fotbollspappor skriker om komplexen och attitydproblemen han förmedlar till unga pojkar. Han är ju Zlatan!


Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra, och Tyra:
I got your back!






 / Katarina. Mindre vacker. Mindre lyckad. Mindre rik.
Och kan faktiskt hantera det...

-

Kommentarer

  1. Du har ju totalt missuppfattat inlägget.

    Att sen jämföra med Zlatan känns som att jämföra äpplen och rubikskub. Helt uppåt väggarna. Killar har inte samma problematik som tjejer. Visst finns det där också men inte på långa vägar i samma utsträckning.

    SvaraRadera
  2. Många (inte alla) killar lär sig VÄLDIGT tidigt att det finns vinnare och förlorare, de tävlar från att de är småbarn. Fotboll, hockey, leka krig, kapplöpning... De mäter sig ofta mot varandra och lär sig att vissa lekar är de bra på och andra sämre. Och så banar dom sig fram.

    Många (inte alla) tjejer strävar från flickåldern efter likhet och samhörighet, att klä sig lika, att ha samma märken, att tycka samma. Det blir mycket mer svårt för dem att acceptera olikheter och "vinna och förlora"-tänket. Och det är där vi vuxna måste hjälpa dem, älska dem, stötta, dem och guida dem att bli trygga i olikheterna. Då kan vi inte ta den enklare genvägen och börja klanka på dem som lyckats bättre.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet