Historien om det lilla krysset


Jag försöker ju få Galishimo att hoppa över ett litet kryss. Vi har kämpat på nu i två månader minst en gång i veckan, ibland även två gånger i veckan. Krysset består av två korslagda bommar, på en höjd av ca 20 centimeter, och de där fyrkantiga vita kuberna är hinderstöd som kallas "sockerbitar". Problemet är att Galishimo är rädd för "sockerbitarna" eftersom det hänt då och då att de råkat röra på sig, ofta i samband med att han råkat riva det ohyggligt svåra hindret, och då låter det "skrap".  

Och när en sockerbit låter "skrap". Då är ingenting roligt längre. 

Ingenting mellan sockerbitar är för övrigt roligt längre. Galishimo har fått ett bakslag och prestationsångest. Vi har backat bandet till träningen i somras då vi bara lagt ned bommarna på marken, så att hindret på 20 centimeter nu är ett hinder på 10 centimeter.  Men han känner sig tydligen överväldigad och får nästan panik så snart vi närmar oss dem.

Lägg till att problemet bara uppstår när han tar hindret i motsols varv. I medsols varv går det bra.

En markliggande bom mellan två sockerbitar väcker mycket mer prestationsångest än en ensam markliggande bom... 

.

Kommentarer

  1. Mitt tips är att backa honom precis överallt.
    Try it. You may like it :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linda - Han är extemt "välbackad". Mitt brorsbarn på åtta år kan backa honom. :)

      Radera
  2. Har du kollat så att han ser ok på båda ögonen?
    /Håkan

    SvaraRadera
  3. Linda - Han är extemt "välbackad". Mitt brorsbarn på åtta år kan backa honom. :)

    SvaraRadera
  4. Håkan - nej, hästar är lite luriga. De har inte så många förbindelser mellan höger och vänster hjärnhalva, som vi människor har. Det går inte många trådar däremellan. Så allt man övat från ett håll måste man öva från ett annat. Och det betyder att hästar, om de tappar självförtroendet i ena hjärnhalvan, kan ha fortsatt högt självförtroende i den andra. Det är det som är det lustiga med hästar. Om man exempelvis rider en ridslinga från "det andra hållet" än det man brukar, så kan hästar till och med uppföra sig som om ridvägen är helt ny. Allt de sett med högerögat är nytt för vänsterögat. Så det är inte ´helt ovanligt att hästar kan få en nojja i ett varv och fungera problemfritt i det andra. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet