Titta vem som kan stretcha!


Minns ni den här bilden, från det här inlägget?

Inte det? Nähä. Då ska jag tala om det en gång till. För ett halvår sedan beskrev jag vad jag ville uppnå med Galishimo, med diverse pedagogiska pilar och bilder. Bogen skulle höjas och halsen skule längas och stretchen skulle stretchas. För att det är nyttigt för hästar och de blir dessutom fina av det. Som hjälp har jag använt schambonlinan som hjälper häststackarn att förklara vad tusan jag har tänkt. Gör han fel stramar det någonstans, gör han rätt så märks inte hjälplinorna inte av, utan slackar. 

Och så har jag upprepat övningen intill döddagar. Om och om igen. Inte så långa stunder åt gången utan korta pass, minst en gång i veckan. Det räcker med tio minuter.




... och här ser ni skillnaden. Lite svårt att sätta fingret på vad som hänt, va? Men pilarna i första bilden visar lite på vad som hänt. Halsen är lite längd och bogen är lite höjd. Hästen ser ut att stretcha. Jag tycker faktiskt att han uppnått en fantastisk stretch. Värd att avundas. Han är ingen häst med strålande gångarter så det här är nog det finaste han kan bli.

Och varför är jag så upphetsad över denna ökade spänst och långt stretchande häst? Ja. Alla ni som tycker att det är trams och undrar varför jag ska utsätta hästen för denna övning, kan ju gå ned på golvet och göra plankan i en halvtimme. För en halvtimme är vad Galishimo klarar nu. Och sedan, om ni mot förmodan klarar en halvtimme, så känner ni efter vart ni har träningsvärk i morgon, det är precis där Galishimo blivit stark.



...och det är precis samma regler för hästar som med människor. Starka magmuskler ger bra stabilitet i bålen. Och en stark bål avlastar ryggen och kan förhindra ryggskador. Och varför är man särskilt rädd om hästens rygg? Jo för att man sitter på den.

Allt går alltså ut på att hålla honom frisk som ridhäst. Det är det som är poängen med dressyr.
.

Kommentarer

  1. Fin Han är!!
    En fråga, vilken sorts brodd anv du? Har alltid haft tunahaken men tycker de slits så fort. Har köpt elitbrodd nu men ej provat än då vi har barmark.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin! TACK för ditt pepp!!
      Jag överlämnar all "skokunskap" till min fantastiska hovslagare Jami, han sköter allt som har med Galishimos fötter att göra, men jag kan fråga honom vid nästa skoning vad Galishimo har för brodd. Galishimo skos på måndag, så jag kommer nog ihåg! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet