Den inre väderleken

När jag tänker på det här med lycka, och hur man fångar den, så försöker jag tänka att jag borde kunna hitta lyckan i det enkla. För gudarna ska veta att jag inte funnit lyckan i det svåra. Men jag tänker väldigt mycket på att inte försöka vara så materiell. Jag behöver inte köpa så mycket saker jag inte behöver och att jag inte borde tänka att "det blir bättre sedan när jag bara..."

Man borde inte bli lyckligare av att renovera köket eller köpa nytt sängöverkast eller köpa tre sprittans nya Tervar. Less is more. Vila och återhämtning och rutiner borde göra susen för mycket. Eller är det en utopi? Är den moderne munken lycklig? Eller måste man ha en ny kyl i retrostil i köket? Jag vet faktiskt inte. Kanske behövs tre Tervar. Eller hund av annan ras. Som den här som jag hittade ute på blocket. Kan någon svara på det, va?



För mig känns det som om "lycka" är ett hav av hormonblobbor som skapar små vågskvalp i huvudet. Ibland har man en dålig dag. Ibland har man en bra dag. Ibland blir man genomdränkt av en jättevåg så man är sur resten av dagen. Ibland är allt stilla, harmoniskt och spegelblankt. Som ett inre hav. Och inte stämmer väderleksrapporterna heller, alltid...




Jag tänker också att vi människor har ett inbyggt system att "jaga lycka" och att själva lyckokänslorna är gjorda för att ebba ut efter ett tag. Så att människor aldrig riktigt nöjer sig utan hela tiden vill ha mer. Hur skulle mänskligheten annars ha vandrat ut ur Afrika? Byggt båtar och färdats över oceaner? Skaffat barn trots stundtals primitiva och omänskliga levnadsförhållanden?

Det måste finnas i vår grundkod någonstans. Att aldrig sitta ned och vara helt nöjda med livet... 

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet