Konsten att gilla (sadel)läget!

Jag fick en kommentar om sadelläget på Galishimo, och jag kan givetvis förklara läget igen.


Galishimo är överviktig just nu efter sommarbetet, vilket innebär att magen skjuter sadelgjorden framåt. Och ja, det är en svindyr Eric le Tixerant dressyrgjord specialanpassad för att inte glida fram. En tjock mage är en tjock mage och man kan inte undslippa konsekvenserna av en tjock mage med märkesprylar. Detta gäller både människor och djur. Sadeln sitter bra om man inte spänner sadelgjorden så hårt. Den är inköpt och tillpassad enligt konstens alla regler.

Samtidigt så kan hela sadeln givetvis glida ur sitt läge fullständigt om man inte spänner sadelgjorden hårt och Galishimo sprätter till. Ungefär så här. Anno 2016.


Detta betyder att jag måste göra en bedömning inför varje ridning om det är värt att riskera att Galishimo får sadeln under magen och sparkar hål på den när han skenar runt (anno 2015) eller att den sitter lite för långt fram och eventuellt trycker på bogarna.

Sedan letar jag förstås efter en lämplig brösta till Galishimos lilla, lilla bröstkorg så jag kan ha sadelgjorden lite lösare utan att sadeln riskerar glida runt hela vägen under magen. Man får ta en sak i taget.

Nu blir folk på nätet ofta förfärade och tycker det är katastrof att hästen inte stallas upp, och att han bara bör ges max 8 kilo hö per dag, så magen inte riskerar knipande sadlar. Men jag har valt att låta honom gå på lösdrift för att han helt enkelt är mer lätthanterad då, han mår bättre psykiskt av det. Under den period i livet Galishimo stått uppstallad har folk inte riktigt velat hantera honom för han blir rätt så stissig, och då måste man i värsta fall sköta alla in och utsläpp ensam. Eller till och med sköta sin utfodring ensam. Eller ta sitt pick och pack och byta stall. Anno 2013.

Nu är mitt stall så smidigt att de dessutom inte erbjuder Galishimo hö, utan rörflen, vilket är ett lite mer svårsmält slags hö som är bra för tjockisar. Så han får inte rent hö i sin redan trinda kista utan ett mer dietvänligt alternativ. Så just nu har jag gjort bedömningen att han ska gå på lösdrift, ridas efter bästa förmåga, och ha sadelgjorden olika hårt spänd beroende på sin dagsform. Och hittills har han ju varit kärnfrisk med fina gångarter i fem hela år, så helt fel ute har jag nog inte varit. Och jag har ju självklart respekt för om någon annan hanterat sin häst på ett annat sätt. Det finns inga tydliga rätt och fel i frågan. Man måste följa sin egen magkänsla. 

 Det går liksom inte gå omkring och oroa sig över att jag inte har en "ridskolehäst" eller en halvblodshäst med bättre sadelläge, utan jag får gilla läget och se till att njuta av min lilla fantastiska individ, precis som han är. Och det är inte så svårt för han är en jätteglad, arbetsam och frisk liten pärla. Nu tillfälligt även rund som en pärla. Men ändå.


En klassisk bild då jag gör mitt klassiska misstag, förresten. Låg hand och alldeles för ledande tygeltag.
"Sluta rida honom som om han vore fyra år! Han är ingen bäbis längre! Han går gladeligen i form utan dina låga händer nu!" säger min tränare...


Kommentarer

  1. Men Vilket tramsigt inlägg pga av en kommentar.
    Men visst du sadlar ju vart du vill.
    Fast du ser ju tydligt på bilden att sadeln hamnar i bakvikt när den ligger så där långt fram samt att din häst inte får plats för sina bogblad vilket hindrar både häst och ryttare.
    (samt att den rör på sig på dina ridfilmer)
    En korrekt anpassad sadel kan sitta på rätt plats på vilken tunna till häst som helst och tänk så fantastiskt det skulle kunna bli om även utrustningen satt bra.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet