Tömkörning är inte tråkigt

För skojs skull har jag rödmarkerat och blåmarkerat alla delar på hästen som jag vill ha koll på när jag tömkör. Om hästen bara går runt i en cirkel så kan den lika gärna springa runt för sig själv i en hage, om man vill träna den för att bli vältränad och kunna bära en ryttare så måste man slå saker lite ur balans för att få en bra hästkropp som balanserat orkar med en skumpande ryttare på ryggen. Och det är det som är dressyr. Det finns massor av filosofier inom dressyr och här är en handfull av vad jag tänker på när jag tömkör, och saker jag genast korrigerar på olika vis, om de inte stämmer.
 .
Ryggen (rött, böjt streck) ska inte svanka utan vara lite liiite rundad (hästryggar är jättestela) så den inte liknar en hängbro (som den gör när han står och hänger). Den röda pilen vid bogen markerar en jättestor trekantig muskel som ska dra ihop sig och ge hästen ett "lyft" så den inte faller framåtstupa.
 .
Den andra röda pilen längst till höger är en punkt jag tittar på för att kontrollera att halsen inte drar ihop sig, så han får bra med luft, och är avspänd i området mellan huvud och hals. Den blå vertikala linjen vid hans öga kallas "lodplan" och enligt vissa teorier ska den gå från hästens öga till bettringen. Vilket vi inte lyckats med här utan bettringen är någon centimeter "bakom lodplanet". (Men detta "lodplan" diskuteras frenetiskt av både experter och förståsigpåare för tydligen är ingen överens om det är viktigt, oviktigt, felaktigt eller helt oumbärligt. Ryttare verkar generellt ha mycket fritid att diskutera just denna brännande fråga. Av oklara skäl.)

Sedan är det en pil mot magen som säger att ska en häst kunna runda ryggen något så måste den använda magmusklerna, ungefär som vi rundar ryggen  när vi gör situps, så magen får heller inte hänga för mycket, då görs övningen fel. De gula stjärnorna är också formler som någon smart person räknat ut. Hovens nedtramp (gul nedre stjärna) ska vara så långt under magen att den slår i marken längre fram än hästens höftknöl (övre stjärnan) och här ser vi att Galishimo slagit fram hoven ungefär två decimeter framför höftknölen. Det är ett bra tecken och betyder att han joggar rätt. Sedan ska traven vara tvåtaktig och två hovar ska alltid slå i marken samtidigt i traven, gör det inte det så är hästen sned, spänd eller har ont någonstans.
.
Sammantaget, om man tittar på alla dessa bitar, så bygger just denna kombination av rörelser en stark häst med friska ben och fina muskler för att bli ridhäst. Precis som en löpare jobbar med löpteknik så gör hästar liknande saker när de ska bära ryttare.
.
Tänk på DET nästa gång ni undrar varför en ensam tjej snurrar runt en häst på ridbanan. Det kan finnas mer till historien än vad man tror...


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback