Köksrenovering - börjar se slutet i tunneln

 


Tur att man inte alltid vet hur mycket jobb ett projekt innebär. Min lista var naiv av flera skäl. Till att börja med så klarar jag inte av att jobba två timmar innan jobbet och två timmar på kvällen. Jag hann inte ens med att duscha, och varvade aldrig ned mentalt. Jag fick ta ledigt på jobbet på fredagen för att försöka jobba bort lite med köket. 

För det andra tog de flesta uppgifter längre tid än planerat. Exempelvis när jag skrivit "Måla skåpluckor 2 timmar" och inte förstått att största arbetet var att rengöra dem, slipa dem och eventuellt spackla dem innan jag kunde måla dem. Målningen var ju bara en liten del av renoveringen. Om jag någonsin gör om detta igen så borde det stå "Preparera skåpluckor 2 timmar" och sedan "Måla skåpluckor 1 timme" (planerat på fyra skåpluckor).

Samma problem, fast snäppet värre, uppkom när jag började preparera insidan av skåpluckorna, och det var då jag tog ledigt från jobbet för att kavla upp ärmarna på allvar. Så snart jag började peta på insidan av luckorna så lossnade färg i flagor, och ojämnheter var mycket större än väntat. Jag hade inte ens med mig en elektrisk slip så jag fick gnugga så gott jag kunde med slippapper. Dock var allt torrt och luktade som det skulle så det var inte fukt inblandat. Bara väldigt, väldigt, gamla skåpluckor, som fått väldigt, väldigt lite kärlek. 


Sedan insåg jag att den vita färgen, som jag ville att köksskåpen skulle ha, behövde målas tre varv för att bli täckande från underfärgen. Jag klockade hur lång tid det tog att måla ett varv och det blev 3 1/2 timme utan paus och 4 timmar blankt med paus. Per varv. Och så tre varv på det. På schemat hade jag gissat på att bara två varv behövdes. 

Så.. jag vet inte.. jag tror jag överskridit tidsberäkningen med över 12 timmars jobb. Minst. Och så trodde jag att jag var realistisk när jag gjorde schemat... 

Men nu är det vita i princip klart och det är slutprepareat med luckor och ytor. Det känns jättebra och lite lättare. Jag har en mer realistisk plan med max två timmars arbete per dag när jag börjar jobbet igen i morgon, och trots att det är osäkert om jag är klar om en vecka så ser jag äntligen ljuset i tunneln och att det roligaste jobbet återstår. Det vill säga att sätta färg på köket. 

Nu är det bara att köra på! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet