Vinklad western stigbygel, kil i stigbygel, crooked stirrup, slanted stirrup?

Man hinner tänka sina tankar klart och tänka igenom saker ordentligt under semestern. Jag jobbar ju med mina knän och mitt tramp i stigbyglarna och jag tycker det blir bättre, min sits BLIR bättre! Det tar bara lite tid, men det är ju charmen med ridning. Det lönar sig att ha tid att tänka lite, kolla lite youtubeklipp och gå igenom utbildningsmaterialet jag fick i november när jag gick kursen i "Självbärig ryttare - självbärig häst".

Anna och Pride, samt Ebba, var med till ridhuset idag. De är det perfekta sällskapet när jag rider. De är så omtänksamma. Vi har mest bara roligt och rider runt och pratar och skrattar. Ibland ber jag om feedback, och ibland ber dom om feedback, i det stora hela berömmer vi varandra helhjärtat och tar hand om varandra. Precis som det ska vara när man rider för skojs skull! Ebba var utan häst och tog på sig uppdraget som kamerakvinna. Hur praktiskt som helst!


Här tycker jag att jag börjar närma mig en bra sits! Jag lutar mig kanske lite bakåt och har lite låga händer men jag har vinklat fram mitt bäcken lite och öppnat upp knäna bra och trampet blir lite bättre. Jag har tittat på videofilmerna som Ebba filmat och tycker faktiskt det händer små, bra, saker hela tiden! 

Det är en sak som jag tänkt på förut, och som även andra påpekat, och det är ett stigbygelns vinkel inte direkt underlättar mitt tramp. 



Stigbygeln tippar lite inåt, eller inte så lite egentligen, ganska rejält, inåt. Om jag har stela och oföljsamma anklar så innebär det i princip att de bjuder in till knipande knän.. Så, för att förhindra detta, måste jag vika min ankel och vrida ut foten, för att få ett jämnt tramp i stigbygeln. Det går, det går absolut, men det gör det hela lite mer omständligt. 

Så ikväll så googlade jag. Och googlade. Behöver jag en kil till stigbygeln, likt ett dörrstopp, som jag kan trä i stigbygeln för att få en mindre sluttande vinkel inåt? De finns sådana kilar till vanliga engelska sadlar, men jag fann inga i westernmodell. Jag letade vidare. Försökte söka på olika nyckelord men kände i stort att jag saknade ett bra vokabulär för att finna vad jag letade efter. Kilar inom western verkar kallas "Stirrup Shims" men jag fann inga sådana i Sverige.

Vad finns ens i Sverige? Jag har inget minne av att jag sett något som underlättar fotvinkeln i en svensk westernbutik. Till slut fann jag något som kallades Crooked stirrup som förklarade syftet och jag gillade modellen. Problemet var bara att de inte verkade finnas i Sverige. 



Men sedan så hittade jag rätt, jag fann ett annat ord för denna typ av westernstigbyglar: Slanted stirrups! Och YES, de finns i Sverige! Tyvärr var utbudet extremt litet och jag hade helst valt en diskret modell, som matchade sadeln bra, men jag fick ta vad jag fann. Det blev lite bling. Det stod att de kommer på 1-3 arbetsdagar! Hoppas nu inte de har semester där borta så jag måste vänta till hösten, för nu är jag taggad. Tänk om jag kommer att uppleva att det underlättar mitt tramp i stigbygeln? Det vore ju jätteroligt!

Slanted stirrups! 

Jag beställde mina Slanted Stirrups på Westernbutiken.se men de fanns även på milsta.se! 

Det är detta som är semester för mig. På arbetstid lånar jag ut min hjärna minst åtta timmar om dagen, men nu när jag äntligen är ledig så kan jag fokusera mer på hästen och vad jag vill jobba med i ridningen. 

Sedan spelar det inte så stor roll för mig vilket väder det är. 

Jag är bara glad över att få fördjupa mig i det som jag tycker är intressant. 


Edit: Vill du veta hur jag upplevde stigbyglarna? Klicka HÄR! 
.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet