Vaken vila

Såg ni vetenskapens värld i måndags? Här hittar ni en direktlänk till programmet! Den handlade om just det här med stress, och hjärnans reaktioner. I just detta fall tar den upp mobilanvändande och arbetsstress, men detta går även reflektera över vid andra tillfällen i livet.


Neuropsykologen Francis Eustache arbetar med att undersöka vad som händer vid de här tillfällena då vi är vakna, men ändå inte fokuserar eller utsätter oss för distraktioner eller utmaningar. Jag brukar kalla dessa tillfällen för "sölande" och jag vet om att de är viktiga för mig, och att jag behöver dem. Annars bryter jag ihop. Nu har även forskare kommit ikapp med vikten av att vi har perioder av vaket lugn under dagtid.


Det finns ett nätverk av nervceller i hjärnan som kräver vaken vila och som kallas "default mode network" (DMN). Man kan studera detta nätverk med magnetröntgenkamera. Detta nätverk aktiveras enbart när vi befinner oss under vår "vakna vila"; när vi inte gör så mycket, går lite på autopilot, är "diffust" uppmärksamma, men ändå inte sover. Våra minnen och intryck bearbetas under denna period, liksom vår förmåga att planera och relatera till andra människor. Allt för lite vaken vila kan till och med leda till neurologiska sjukdomar! Francis menar också att den vakna vilan är viktig för vårt allmänna välbefinnande och vår känsla av att hitta vår plats i tillvaron.


Så ha inte dåligt samvete när ni sölar! Det kanske är det viktigaste ni gjort den dagen! 


.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback