Dagens övning

Eftersom jag inte kan tjata om att Galishimo är awesome utan behöver variera mig lite så har jag nu börjat med små ridtips. Jag är verkligen ingen expert och rider ju inte för instruktör, men ibland hittar man ju något som fungerar och då kan man ju dela med sig av det i alla fall, tänkte jag.

Efter framskrittningen brukar jag släppa Galishimos tyglar och skritta i en åtta. Jag gör det bara en eller två gånger, aldrig mer. Ibland gör jag om åttan till en rak snett igenom. Inga konstigheter med det, förutom att jag gör det på helt lösa tyglar. Jag släpper ratten helt enkelt och rider med rumpan.

Jag tycker det är ett skönt sätt att stämma av om Galishimo är vaken för sitsen och om han lyssnar på sitsen och skänklarna åt båda hållen. Om vi säger att han inte vill svänga vänster när åttan lutar ditåt, så lutar jag mig lite åt vänster, och så använder jag dressyrspöet på den yttre bogen och knackar lite, tillsammans med yttre ben som jag flyttar fram och lägger på lite, tills han förstår att han måste ge efter för trycket och flytta sig åt vänster.

Jag tar aldrig ett ledande tygeltag under åttan i skritt. Jag "nöter" aldrig och jag släpper övningen efter en eller två åttor, oavsett utfall. Han blir ändå bättre för varje gång. 





Jag har det aldrig som "huvuduppgift" eller gör om det flera gånger om det går dåligt. Åttan betyder bara att framskrittandet är över och det är dags att fokusera. Om han är väldigt lyhörd så kan jag avancera med snävare svängar och en mindre åtta, eller så försöker jag ge hjälperna så osynligt att det inte syns att det är jag som styr honom. Det går nog finslipa på i evigheter.

Mitt största problem är att när jag lägger fram ena benet lite för att flytta honom så slutar jag gunga med följsamt i sadeln och då bromsar han upp skritten. Det är inte min styrka att vara följsam i sitsen. Så det kan jag nog kämpa på med i några månader till...

Jag tycker om övningen för att den är enkel och ingen rocket science. Alla kan göra den på alla hästar. Dessutom så har jag nytta av den om han i traven skjuter ut med en bog och jag vill korrigera det snabbt, då korrigerar han sig snabbt eftersom han tränat på det i skritten, och så känner jag att risken är mindre och att jag "överböjer" honom med tyglarna när jag ska svänga honom. Man påminner sig själv om att inte rida så mycket med händerna, helt enkelt.

Sådärja. Ni som har hästar, ut i stallet och testa! ;)



.


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet