Årets bästa bok

Quiet: The power of introverts in a world that cant stop talking.
Av Susan Cain.


Den här boken är det bästa som hänt mig detta år. Det här är ingen "må-bra"-bok och det är inte heller en bok med käcka tillrop eller Mia Törnkvist-budskap, det är absolut ingen tröstebok typ "Drunkna inte i dina egna känslor" eller gråtmilda vardagsepisoder.

Det här vetenskap. Rätt och slätt. Forksningsresultat. Susan är jurist och har tittat på den introverta personligheten och samlat allt intressant hon kunnat hitta, under sju års tid. Hon tar upp introverta personers betydelser genom historien, i kulturen, skillnader mellan exempelvis USA och Japan. Förr och nu. Allt från Einstein till författaren till Harry Potter-böckerna. Hon har gått igenom gruppstudier, studier på bäbisar, psykologi och så vidare, och så vidare. Inget trams. Bara komprimerat fakta. Resultaten är ju inte överraskande. Men ändå överraskande.

Exempelvis att det är det konstaterat att den som pratar mest i en grupp, faktiskt ganska sällan VET mest. Men alla som ingår i en grupp med en väldigt pratsam person, skattar gärna den mest pratsamme som den mest kunnige, trots att denne inte sagt något särskilt intelligent alls, eller tillfört dem något de inte redan vet själva. Sedan finns det studier som utvecklat detta vidare och kunnat konstatera att, "pratsamhet" och "dialoger" betyder inte nödvändigtvis en kompetenshöjning i gruppen utan kan till och med ha motsatt effekt! Alltså, som författaren själv sade vid en föreläsning: "Stop the groupwork-madness!"

På Harward så får man tydligen lära sig att fatta bra beslut på för lite information, eftersom beslutet i sig blir underordnat förtroendet mellan klient och beslutsfattare. Och börjar man tveka för länge så förlorar man förtroendet. Förtroendet är viktigare än beslutet. Alltså måste man träna sig att socialt se ut som man vet vad man gör och inte tveka när ett osäkert beslut måste fattas, på för lite fakta. Att avvakta för länge är detsamma som att framstå som osäker, och riskera förlora kunden. Alltså genomsyrar den Amerikanska kulturen att snabba beslut och en utåtriktad personlighet är viktigare än RÄTT beslut.

Detta med att ha en vinnande personlighet är ganska intressant att tänka på även här i Sverige när programledaren och journalisten Lars Adaktusson blivit invald i Kristdemokraterna och ställer upp i EU-valet. Utan tidigare politisk bakgrund. Han har en exrovert personlighet som vinner förtroenden. Det är svårt att avgöra hans förmåga att fatta rätt beslut i rätt situationer.

Men det är så mycket. Det är så kompakt information. Sida upp och sida ned. Jag måste vila från boken flera gånger. Jag behöver boken på svenska. Eller på en CD-skiva, så jag kan ha den i bilen. Och lyssna på igen, och igen och igen...


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback