Mycket mer galoppträning

Jag har kursat lördagen och söndagen med Galishimo, och han har skött sig kanonbra båda dagarna. Jag är riktigt nöjd med honom även denna gång.

Äntligen har jag och Galishimo kommit till en bra balans i galoppen. På söndagen gjorde vi de flesta övningarna i galopp, för att hitta ett bra "recept" som fungerar för Galishimo och som vi har nytta av. Jag har litat helt på min tränare som har fått styra upp det här med galoppträningen, och när det är dags för oss. Jag har behövt hjälp att förhindra bakslag då jag och Galishimo blir för spända. Och hon har avvägt den bedömningen noggrant, med all rätt.

Men nu har vi ett litet batteri med övningar som jag ska jobba på:

  • En ökning ca vart 8:de galoppsteg i fyra repetitioner, vardera varv. Inte så mycket mer för Galishimo blir fortfarande lätt stressad och går för mycket upp i varv och då börjar en ond spiral av dålig fokus för honom och knipande knän för mig. 

  • Lätt skänkelvikning i vänster galopp vid en bra uttänkt plats så han får flytta vänster bak utåt för skänkel. Bara pytte-lite för att ändra om balansen. 
  • Lätt tagen bakdel i höger galopp, på uttänkt plats, så han fortsätter jobba med vänsterbenet i små omgångar. Bara pytte-lite även där, även med lätt vänsterställning, för att ändra om balansen. 
  • Några fler fattningar och avsaktningar så han varken blir slö eller för elektrisk. 

Allting flyter på bättre än tidigare gånger då jag försökt detta med Galishimo. Det känns som en naturlig och bra vidareutveckling nu, och Galishimo är så pass grundtränad och på hjälperna att det blir minimalt med missförstånd.

Mamma var med och hejade på mig när jag red på lördagen och Björn filmade mig på söndagen. Lite kul att mamma är fullt och helhjärtat engagerad i min ridning med Galishimo. Under hela min uppväxt var hon måttligt intresserad av mina ridlektioner, men sedan klev Galishimo in i hennes liv, med klapprande små hovar, rakt in i hennes hjärta, så nu följer hon Galishimos utveckling noggrant och med stort intresse.


Sedan har jag backat med släp inför mitt BE-körkort, i tre omgångar, denna helg: En gång med mamma, en gång med Sara, och en gång med Ebba. Det går fortfarande lite sådär, men jag märker att jag långsamt blir bättre för varje gång. Min kompis i Gävle, Karin, skrev att det tog henne tio timmar att få full koll på backningen med släp, så jag har satt upp ett liknande mål: Tio träningstillfällen då jag backar med släp. Nu har jag gjort fyra så det är bara sex kvar. Sedan borde det sitta!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet