Manvård

Galishimos man är riktigt lång och fin nu! Jag har hittat några trix som gör att den inte går av lika lätt och funnit en rutin som fungerar. Ibland kan jag inte följa den av olika anledningar men huvudpunkterna är följande:

- Aldrig reda ut manen med borste. Man använder fingrarna och när man tror att man rett ut den ordentligt med fingrarna så tar man borsten allra sist och borstar väldigt försiktigt för att hitta de sista knutarna. De sista identifierade knutarna reder man också ut med fingrarna och inte med borsten. Man använder aldrig borsten för att reda ut tovorna snabbare. Det blir för mycket hårsvinn då, om man har en häst med tunn man.

- Låt det ta tid! Det tar ca 90 minuter när jag gör det med Galishimo.



- Lämna flätorna i fred! Fläta inte om dem mer än en gång i månaden. De som lyckats riktigt bra med att få långa manar reder inte ut flätorna oftare än varannan månad. Låt hästen se ut som en rastafari-hippie däremellan. Jag har haft en tidigare rutin att bara fixa till manen innan jag går på kurs men nu har jag behövt rätta till den ett par gånger innan så vi får se om jag vågar röra dem innan nästa kurs också. Vore bra om jag kunde låta bli.



- Sätt två snoddar längst ned med ca fem centimeters mellanrum på flätan så har du en "stödsnodd" ifall den ena snodden i flätan skulle gå av eller lossna.

- Fläta riktigt löst. Alltså riktigt, riktigt löst. Man ska bara lägga manen i en fläta och inte dra ihop flätan. Det betyder att om hästen kliar sig mot en gran eller björk så kanske manen inte går av, utan har man tur så dras bara manen ut från flätan eftersom den är så lös. En hård fläta leder till mycket avbrutna strån uppe vid mankammen när hästen gnuggar.



- Mycket. Mycket. Myggmedel. Varje dag. Ta en mjuk mindre svamp och lägg myggmedel kring öronen och uppe i pannan så kanske manluggen klarar sig från kliande, också.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet