Dressyrrutinen just nu

Dressyrträningen med Galishimo har verkligen gått bra den senaste tiden. Vi följer ungefär samma schema nu när jag rider, med små variationer så han inte ska förekomma mig, men det tar ca 50 minuter och brukar se ut ungefär så här: 

Avsuttet
Promenera två varv runt ridbanan och dra sadelgjorden lite då och då. Jag gillar inte ordet sadeltvång men han krampar lätt av sadelgjordar. (Gud så skönt förresten att jag har stängt av kommentarsfältet på bloggen så jag slipper "Har du provat..." kommentarerna. Folk tror på allvar att jag haft en häst som jag varit fullt engagerad i, i åtta år, utan att ha provat en massa saker, eller frågat andra, varje gång jag  kommer med ett påstående om min häst.) 

Fortfarande avsuttet
Flytta baken för vänster tryck
Flytta bak och bog samtidigt för vänster tryck
Flytta bara bog för vänster tryck 

Beröm och klia

Sitta upp

Skritta ca 1 meter innanför fyrkantsspåret på lösa tyglar och öva bogkontroll med hjälp av sits och tryck i stigbyglarna. Kontrollerar att jag kan bestämma hästens skärning i hörnen, hur mycket bogförflyttning jag vill ha, och räta upp eventuellt vingel enbart med sitsen. Träna på att ställa in framdelen efter bakdelen. Om G börjar gå inåt i hörnen så trycker jag ut honom med sitsen, vänder mot staketet, eller gör en pytteliten volt utåt, fortfarande helt på lösa tyglar. Behövs en förstärkning knackar jag med spöet på den bog jag vill flytta. Byt varv med snett igenom, och upprepa andra varvet så länge du känner att det behövs. 

Beröm och klia 

Korta tyglarna i skritt och korrigera försiktigt vinglet som alltid följer med detta. Skritta efter fyrkantsspåret och öva på att rakrikta en sida, ställa vänster samtidigt som Galishimo spårar rakt efter en sida, ställa höger med bibehållen spårning efter den andra sidan, och lämna hästen lite ifred den fjärde sidan. Gör sedan om allt. Byt sedan håll. Jag påminner mig om att vara snäll mot mig själv och Galishimo eftersom vi har väldigt svårt med detta, då Galishimo alltid gör "för mycket" av allt och svarar för starkt på korrigeringar vilket kan resultera i väldigt mycket vingel.  Huvudsaken är att vi gör det regelbundet och inte undviker det. (Min teori är att ju bättre jag blir på att korrigera honom med enbart sitsen, som övningen ovan, ju bättre kommer jag att bli på att rakrikta honom, med tiden.)

Beröm och klia, ta en paus, spana ut i horisonten

Några serpentiner eller S-formationer i trav med fokus på att hästen är mjuk i sidan för vänster tryck i vänstersvängarna, gör en lätt öppna i vänstervarv om G trycker in rumpan. Jag undviker att trava på hela fyrkantsspåret för då blir det ett tjatande i vänstervarv, så det är bättre att fånga upp vänstersidan ordentligt vid korta tillfällen.



Beröm och klia 

Fem eller sex galoppfattningar på volt då halva volten tas i trav och halva i galopp. Träna på att fatta galopp från en lugn och långsam trav. Alltid i det lätta högra varvet först. Se till att G inte faller isär och blir för lång vid avsaktningarna, sätt ihop mina händer då jag inte behöver bredda dem. 

Beröm, vila, snacka strunt med de andra på ridbanan

Svåraste övningen på hela passet, då jag måste träna på min koordination för att inte hamna fel med min sits: Fem eller sex galoppfattningar i vänster varv med halva volten i trav och halva i galopp. Bredda händerna om det behövs och håll dem så pass lågt att jag når spöet vid skänkelläget för att påminna honom om han börjar tippa inåt. Titta utåt och vrid kroppen något utåt, vilket gör att sittbenstyngden lättare kommer inåt, om min egen vikt tenderar hamna på hans yttre sida. Jag måste länga inre ben och inte knipa när jag håller emot honom. Bryt alltid av när han känns rak och spårar i galoppen, och inte innan dess. Galishimo tycker det är skitsvårt och börjar ofta hetsa upp sig, bli väldigt kort i formen, och snubbla, så då måste jag prata lite med honom och lugna ned honom innan jag fattar nästa galopp. 

Sedan gör jag om galoppövningarna i vardera varv en gång till om han känns pigg, eller så avbryter jag dem om han verkar tycka det är svårt. Så det kan bli mellan 12-20 galoppfattningar per pass.

Jag och mitt lite knipande vänsterknä i galoppen som jag jobbar med. Helt plötsligt känns inner stigbygel svår att nå med foten. (Internetexperterna bara: "Du som kniper med ena knäet... har du provat slappna av mer i vänsterbenet? Det förhindrar knipande." och jag bara "HÅLL KÄFTEEEN!") 

Beröm, vila, mys. 

Trav efter fyrkantsspåret eller på en stor volt, några steg öppna efter ena långsidan och några steg sluta efter andra sidan. Ca tre varv. Vid det här laget brukar Galishimo kännas mjuk som smör på vänstersidan. Fokusera på böjning i vänstervarvet och avbryt öppnan och rid rakt fram när han går fint böjd med bra bogfrihet (för att vara oss). Byt varv.

Beröm vila, snacka strunt med de andra på ridbanan


Gör en liten åtta i långsam trav och lek lite med om det ska vara bogen som förflyttas eller om hästen ska spåra, eller om en öppna behöver göras. Prata lite glatt med Galishimo och försök göra det motsatta som han gissar på, då han gillar att förekomma mig. Ta någon liten busgalopp om han behöver busa till det lite.

Beröm vila,  spana på stona i hagen bredvid. Några tjejer brunstar visst, säger ryktet. 


Skritta runt och filosofera om det var någon övning som kändes särskilt bra eller dålig. Gör något som känns roligt eller repetera något som känns viktigt att få till, en eller två gånger. Inte nöta utan bara känna efter. Beröm storartat om det fungerar. 

Sitt av och lätta på sadelgjorden.
Klar! 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet