Falsk vänskap

Jag susade runt lite på sociala medier och råkade halka in på det här med "fake friends". Jag tycker diskussionerna var mycket intressanta. Jag känner igen det inom ridsporten, på facebook och inom arbetskulturen, och tycker att det är viktigt att tänka på.

- En falsk vän är en vän som har ett ambivalent förhållande till dig. Det är en vän som gillar dig men även ogillar dig. Det kan vara att vännen är snäll ibland, och sedan kanske säger ett skämt eller antyder något som får dig förvirrad. "Var det där ett skämt, eller?"

- En falsk vän är svårare att känna igen än en ovän eftersom en falsk vän kan ringa, höra av sig, och ta initiativ till att umgås.

- En ovän eller en energitjuv är lättare för dig att ta avstånd ifrån än en falsk vän, eftersom en ovän väcker starkare känslor av olust. Det är lättare för dig att säga "Tack, men nej tack!" om en ovän vill dig något.

- En falsk vän kan i stället väcka förvirring. Du får svårare att reda ut i tanken vad som faktiskt sades eller gjordes när ni umgicks, och vad som egentligen menades med detta.

- Ett vanligt kännetecken på att du umgås med en falsk vän är att du kommer på dig själv med att undra om vännen verkligen gläds med dina framgångar? Kan vännen verkligen förmedla, med ord, känsla och lust, att vännen tycker att det är roligt att det går bra för dig? Eller misstänker du att vännen blir svartsjuk, är ointresserad, eller inte vill unna dig detta?

- Ett annat vanligt kännetecken är att du kommer på dig själv med att undra om vännen verkligen gillar dig?

Kontentan i diskussionen är att en falsk vän kan ta oerhört mycket mer mental energi än en klassisk "ovän". Eftersom förvirring och dubbla signaler får oss att grubbla. En falsk vän som både är snäll, och samtidigt sänder sublima signaler om att du inte riktigt duger, skapar grubblerier och osäkra känslor på ett helt annat plan än personer som exempelvis är öppet kritiska. En öppet kritisk person kan vara lättare att hantera. 

Bra att tänka igenom, va? Vilka vänner har du, som du vet verkligen gläds med dina framgångar? Och vilka känner du kan ha ett ambivalent förhållande till dig? Vilka människor gör dig självsäker, och vilka skapar osäkerhet? Vilka är dina riktiga vänner, och vilka är dina fake friends? 

Andra saker att tänka på:
Är jag själv en fake friend i vissa situationer? Har jag själv ambivalenta känslor inför någon kompis? Hur hanterar jag det? Kan jag göra något annorlunda?


 Elin - en bra vän: Raka rör, konstruktiv kritik, och tydlig med sitt gillande!

(Jag kunde inte ta med en bild på en fake friend här. Det hade inte blivit så populärt...)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet