Myggtäcke och energinivåer


Eftersom Galishimo tidigare år kliat av sig en massa man så har jag nu köpt ett myggtäcke till honom, eller exemtäcke som det kan kallas. Täcket ska hindra honom från att få exem av stark sol eller klia sönder manen och svansen av myggbett. På ett sätt gör det lite ont i hjärtat att inte låta honom bara vara "häst" och i stället greja på med en massa grejer för honom att ha på sig för jämnan, men det kan inte vara så rolig att få en massa klåda och exem heller. Han var överraskande positiv till exemtäcket och verkade inte alls besvärad, så jag hoppas att det får vara helt några dagar och att han kan ha det framöver. Och att det fungerar, det vore roligt om det fungerade och han fick en lång, tjusig man!

Träningen med honom har också gått bättre idag. Jag gör samma övningar som tränaren gick igenom med mig. De flesta övningar är från marken och jag sitter inte upp förrän i slutet. Det gäller att inte vagga in honom i ett för avslappnat läge, utan våga hålla honom lagom spänd, utan att han blir överspänd.. Jag ska höja energinivån på honom trots att han kan bli lite ängslig ibland, och sedan tona ned energi-nivån tills han bara blir "alert".

Poängen är att när han är för avspänd kan han bli farlig när han plötsligt "vaknar till", och när han är för spänd kan han också bli farlig och smälla till, så man måste försöka hitta det alerta mellanläget som är det tryggaste läget från ridningssynpunkt, och lära sig surfa på det. Och så måste jag våga vandra mellan hans olika lägen av "avspänd-alert-överspänd" för att lära mig vart hans gräns går och kunna tona in honom i det rätta alerta läget. Som när man stämmer en gitarr och försöker hitta den rätta tonen.

Mycket intressant. Det känns jobbigt att träna om mig och sluta fokusera på att han ska vara avspänd. Och jag gör ju massor av fel hela tiden och ibland känner jag mig osäker. Men jag förstår själva essensen och vad jag ska sträva emot. Och jag förstår att det alerta läget är det tryggaste läget för mig att hantera honom, inte det avspända läget.

Tränaren var värd sina slantar! 
.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet