Nästa gång blir det pälsglans

Jag har verkligen hamnat i ett hål av prestationsångest över Galishimo. Efter olyckorna med Elin och när jag åkte av så föll jag ned i ett känslomässigt hål. Än djupare hamnade jag när tränaren (i all välmening) sa att jag hade en riktigt knepig häst och att många hade gett upp långt före mig. Alla vinterns drömmar om kurser och förhoppningsvis även tävlingar försvann när jag blev osäker på honom. Jag har också fått hårda omdömen från bloggläsare, facebookvänner och ibland även en och annan viskning i stallet. Tränarens vänliga ord om min osäkerhet var:
"Det där är inte ridrädsla, det där är ren och skär självbevarelsedrift" gick raka vägen in.

Men tränaren var inte alls ute efter att dissa honom helt, hon sa att hon trodde att han var flera år yngre än vad han i själva verket är, att han bara inte mognat ännu. Hon tyckte också att jag gjort ett jättefint jobb med honom men att jag inte kan påverka allt. Underförstått så förstod jag också att jag kan inte ha en häst som Galishimo och sätta krav på oss att prestera. Saker måste få komma när de kommer för oss.

- Kan jag stå ut med den här situationen eller måste jag åtgärda den, då?

Den frågan har jag frågat mig i helgen. På riktigt. Jag behövde fatta ett beslut. Kan jag ha en häst att longera och tömköra när jag inte vill rida honom? Kan jag ha en häst som jag går på promenader med i skogen, när jag känner mig för osäker för att sitta på honom? Står jag ut med det eller kommer jag att vara besviken på honom?



Och svaret är faktiskt ja. Han är ju Galishimo. Han är min familj. Han är värd longering, tömkörning och promenader i skogen. Han är värd ridturer när vi båda vill det, och han är värd att bara pysslas med om vi har en dålig dag. Han är värd fina foton och han är värd ett nytt fint schabrak. Han är värd en fin bred transport som han kan åka kortare utflykter med. Han är värd att stå i centrum och han är värd det extra besväret han ibland kan orsaka. Jag kan inte skaffa ett djur bara för att prestera med det. Jag kan inte använda honom som ett verktyg att få rosetter eller andras gillande.

Han är en helt egen individ i sig själv och han duger. Precis som jag. Precis som vi.


Jag pratade länge med Elin om det i kväll och hörde mig själv säga:
"Nästa gång jag får en kris så sprutar vi på honom en massa pälsglans och tar foton på honom, eller hur?"

Elin tyckte att det var en förträfflig idé.

,
.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet