Dunning-Kruger-effekten

Detta är en otroligt intressant effekt som två forskare i Cornell University i New York forskat på. Det är alltså inte ett skämt utan vetenskapligt befäst. Forskarna hette förstås Dunning och Kruger.

De gjorde en serie experiment som visade det vi alla vet innerst inne. Både inom hästbranschen, hundbranschen, med träningen och med andra fritidsintressen... och självklart även på jobbet. Jag är heller inte undantaget utan snarare skolboksexemplet.

När man är ganska ny på något så är självförtroendet väldigt högt. Man har fått några positiva erfarenheter, man har pratat med lite kunnigt folk, man har hittat vilken väg man ska gå och vad som är "rätt". Må så vara att det är klickerträning för hundar eller något särskild diet som man ska blir fantastiskt frisk av eller ett visst träningsupplägg eller varför inte ridning. Så man startar nästan i en förälskelse i sig själv och alla möjligheter som finns där ute.

Sedan så stöter man, nästan alltid på något slags problem. Det kan vara löparen som får benhinneinflammationer, hunden som struntar i klickerträningen och hellre gör utfall mot andra hundar, eller så köper man ett arabiskt fullblod som har en hel uppsättning med instinkter och reaktioner man inte ens trodde existerade, långt från de stabila ridskolehästarna och medryttarhästarna som man lullat på med, genom åren. Det är där den snabbt dalande kurvan visar på diagrammet. När man går från novis till att få lite erfarenhet. Då rasar självförtroendet som en sten.


När man räknas som "erfaren" så ligger man ändå otroligt lågt i självförtroende över vad man vet och inser att det där som man trodde var relativt enkelt när man var oerfaren, är betydligt mer komplext i verkligheten. Sedan gnetar man sig genom åren och får långsamt bättre erfarenhet. När man uppnått nivån av att vara expert så ligger det fortfarande ett område på ca 25% av ens kunskaper där man ändå måste erkänna sig besegrad inom sitt område, och säga "Jag vet inte" inför. Jämför med noviserna som har ett nästan 100%-igt självförtroende och har svaren på de flesta problem.

Så vart befinner du dig själv inom Dunning-Kruger skalan? Säger du att du har lösningen på det mesta och tror att du kan utföra det mesta bättre än andra, så är du sannolikt novis och behöver bredare erfarenhet. Om du märker att du ibland säger "Jag vet inte" eller "Jag tror inte jag har lösningen på just detta" så är du alltså sannolikt mer erfaren än novisen.

Dunning-Kruger-effekten alltså. Tänk alltid på det när du får råd från någon... 

-

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet