Inre eller yttre upplevelser


För några veckor sedan fick jag höra på omvägar att någon fällt omdömet:
"Synd på en så duktig ryttare att hon håller fast vid den där hästen...."

Jag ville inte vara oartig och fråga upp personen som fällt omdömet om mig. Men utifrån hur det återberättades så antar jag att hen kan mena att jag kunnat tävla och uppnå lite bättre resultat om jag hade en annan häst. 

Vissa hittar glädjen genom yttre bekräftelse i form av rosetter och andras beröm, andra kan hitta den inom sig själva eller i sitt personliga engagemang i aktiviteten, oavsett resultat. Det handlar lite om man är introvert eller extrovert lagd. Jag är den introverta typen som hellre fokuserar på inre upplevelser än yttre. Om än det ena inte utesluter det andra. 

Jag gillar Galishimo för att han ständigt är uppkopplad i dialog med mig, och att han utmanar mig med sitt känsliga temperament. Han är precis så svår att rida att jag nästan inte klarar av honom, men ändå alltid lyckas till slut. För mig är det en perfect match. En häst som hela tiden tvingar mig att bli lite bättre än vad jag var igår. Det är en inre upplevelse. Den kan inte ersättas med en rosett.


Sedan ser jag inte främst på Galishimo som ett redskap för min egen utveckling. 
Han är i första hand en god vän till mig. 
Så är det bara.


.

Kommentarer

  1. Tummen upp för det, precis så känner jag också när det gäller mig och Doni, en underbar vän att ha kul med, även om tvivlen finns där ibland. Huvudsaken är ju att man själv och hästen mår bra och kan glädjas åt de framsteg man faktiskt gör, för det gör man framsteg alltså, även om de är små.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart! Och tvivel och dåligt självförtroende tror jag de flesta har, fast kanske på olika områden. Någon som är orädd kan vara tekniskt dålig på att rida, eller så är hästen för svårlastad för att det ska vara kul att åka iväg, eller så är den lat och måste drivas hårt, eller jättedyr vilket gör att omgivningen förväntar sig bättre resultat.. vilket kan sänka motivationen... Så man är nog aldrig helt fri från motgångar heller. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback