Första gången jag städar

Kiara i vårt dåvarande hem, år 2012

Det är första gången jag städar efter att jag lämnade bort Terven, ikväll. Första gången jag dammsuger utan att dammsuga upp hundhår. Första gången jag skurar utan att skura dreggelfläckar och tassavtryck.

Det blev ju så rent här hemma när hon försvann. Förut skurade jag och dammsög ungefär två gånger i veckan. Det blir så när man har en Tervuerens. Hon hade små lätta pälsstrån som är lite krusiga och som flyger runt och fastnar överallt. På tröjor. På sockor. I bilen. Hon fick ju sova i min säng och jag fick tvätta och torktumla sängöverkastet minst varannan vecka. Torktumlarens filter var alltid fullt med hundhår.

Nu har filtret i torktumlaren bara ett tunt lager av ludd. Jag skrapar bort det med fingrarna. Det känns annorlunda. Det fattas något. Jag saknar till och med hennes hundhår. De hundhår som ger mig en känsla av att hon ändå inte är så långt borta.

Den luddiga mattan känns också konstig. Det brukar ta lång tid och många drag med dammsugaren för att få bort pälsen som fastnar i den. Vi slängde Tervens vardagsrumsmatta och fick en ny av pappas sambo Kristina, som nästan ser likadan ut. Samma färg. Och luddig. Helt utan hundhår. Det som förut tog en kvart att få rent, tar nu 30 sekunder. Om mattan ens kan betraktas som smutsig.

När jag tar bort de få, sista hundstråna som virvlat runt, så känns det som att jag sviker henne. För de kommer att bli färre och färre hundhår. Mindre och mindre strån. Till slut kommer det att gå månader utan att jag hittar något. Snart har jag städat bort alla bitar av henne.

Det vrider till i bröstet på mig. Jag sviker henne inte. Jag fjärmar mig inte. Jag bara städar. Det vore vansinnigt att låta bli att städa för att få behålla hundhåren efter henne. Fullständigt vansinne.

Ändå gör det ont. Och när jag är klar, sätter jag mig på sängkanten och gråter.



Hon finns inte längre. 
Hon är inte här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback