Att finna rätt storlek till Scootboots

Jag har funderingar på att köpa Scootboots till Ares. Jag har inte riktigt gillat de boots jag sett på marknaden tidigare, för att inte nämna att Galishimo hatade beröring på fötterna, men när jag var hos Rolf och fick testa körning så hade han jättefina, lätta och lätt-tvättade boots på sina unghästar. Inget tyg. Ingen karborre. Det skulle kunna bli bra! 

Men det är ju det där med storleken. Hovens bredd kan bootsen flexa ganska bra med, men längden på hoven måste passa perfekt.

Först provade jag en stor kartongbit och att rita av hans avtryck med hoven med en penna. Jag blev för osäker. Det kändes som Ares skulle sladda runt på kartongen och det var svårt att få honom att lägga hoven rätt och så länge på kartongbiten. Lägg till att han inte är helt bekväm med att stå uppbunden länge, heller. Jag gav upp ganska snabbt i stallet när jag stod där med min kartong och penna och funderade. 

Sedan kom försök nummer två. Att mäta hans avtryck i snön. Det kändes riktigt enkelt men samtidigt fick jag svårt med  millimeterprecisionen från topp till den bakre bärande randen, och jag blev osäker. Har han 10,5 cm eller 11? Det är två olika storlekar... 

Efter detta så försökte jag mäta hans hov med måttband, enligt instruktionsbilden nedan. Men även där blev det lite svårt. En ung häst, och en fumlig ägare, och ett väldigt smalt och sladdrigt måttband, gjorde inte heller att jag blev stensäker på om han hade 10,5 eller 11 centimeter. 


Men jag gav inte upp! Gick hem och klippte ut två trianglar i kartong: Den spetisga sidan kunde jag lägga mot tån och den större kantsidan kunde jag lägga mot de bakre bärranden för att se vart den slutar. Bara lyfta hoven, lägga triangeln mot hoven, det borde vara enkelt! 

Och äntligen fungerade det! Jag har nu inte bara tränat Ares att lyfta fötter i tid och otid utan är nu även stensäker på att han är 11 cm i längd! 

Nu återstår bara att köpa en modell och hoppas han inte plötsligt gör en växtspurt! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet