Han kommer ibland i drömmarna

I natt drömde jag att jag befann mig i något slags kaos. Jag befann mig i min barndoms lekstuga, men den hade svämmat över och allt blev blött och vattenskadat. Mattor flöt runt, mina barndoms konstverk flöt runt. Leksaker. Skräp. Jag försökte knyta loss en liten svart flotte i den lilla stugan men översvämningen och vågorna gjorde det omöjligt. Jag kämpade med den våta, hårt slagna knuten, och blev allt mer stressad. Allt mer instängd, och förtvivlad. Omedveten om jag var vuxen eller ett barn. 

Plötsligt stod han där. Galishimo. Med vatten upp över sina knän och en blöt filt från lekstugan på ryggen, och tittade på mig. Så många gånger jag lekte, och dagdrömde att jag hade en egen arabhäst, när jag var barn. Drömmen om Galishimo. Och nu stod han där. Och regnet och stormen i det lilla lekhuset upphörde och jag klev lättat fram till honom. 

"Men där är du ju!" utbrast jag lättat. 
"Mamma, kom hit och titta!" ropade jag. Allt blev stilla men var fortfarande blött och mamma kom in. 

"Tänk att jag får ha kvar honom!" log jag och smekte honom på mulen. 
"Tänk att han överlevde sommaren!" log jag och mamma nickade. 
"Gud vad vi var nära att förlora honom...." sade jag tacksamt och strök honom om och om igen på mulen. 

Han stod stilla och njöt över uppmärksamheten, precis som han brukade. Med den lilla välbekanta rosa fläcken mellan näsborrarna. Allt det mjuka och varma. Den fuktiga varma utandningsluften. Min Galishimo. 

Och mitt i strykningarna på mulen vaknar jag. Känner mig trött och lite tom. Snart har han varit borta i sju månader. 


Jag förundras över hur min hjärna lyckats 

återskapat honom så mycket mer levande när jag drömmer, 

än vad jag kan minnas honom när jag är vaken. 

Eller var det så, att han hälsade på? 


Kommentarer

  1. Han hälsade på, kanske du släppt taget om honom och släppt honom fri och han sa adjö, det sägs så att man måst släppa dem, släppa taget liksom, men vem är jag och veta vad som är och inte är, man får välja själv, vad som känns bäst. Min häst dog 1999 och jag kan ännu drömma att han finns kvar och där är jag förundrad över att jag inte varit dit på flera år, men och rida skall jag men kommer aldrig dit ändå, kanske jag inte heller släppt taget? Jag var ju inte med då han for, min mamma var där, vi ägde båda honom, hon drömde sen att han kom galopperande på en äng lycklig och frisk o for iväg o blev en liten ljus prick, där var ett farväl och så kändes det sa min mamma då. Kram Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka kloka reflektioner. Jag tror nog jag kommer att drömma om honom då och då, och jag tror att drömmarna kommer att fortsätta bli mildare och mindre och mindre "laddade" med starka känslor. Det ingår nog i sorgeprocessen. Det känns fint att man kan drömma om honom ibland, jag tror det är bra att sörja och vara ledsen ibland, utan att känna att man måste "släppa taget". Jag har ju min nya ponny, så jag tänker ju framåt samtidigt som jag sörjer det som jag förlorat.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet