Vilka ord vill jag sätta på min hästs beteende?

En kompis frågade hur jag tolkade Galishimos beteende häromdagen, då han slängde och snurrade väldigt mycket med huvudet under min promenad med honom. Han taktade och trippade en hel del också. Han har alltid slängt ganska intensivt med huvudet under perioder och det är ofta därför jag använder hjälm när jag leder honom till och från hagen. Man vill inte bli nockad av ett hästhuvud, tro mig. 

Frågan om hur jag väljer att tolka hans huvudkast är väldigt bra, då det finns en uppsjö av ord att sätta på Galishimo kast med huvudet. Man kan tro att han har problem med nacken, man kan säga att han är stressad, man kan kalla det "ticks", man kan kalla det "respektlöst" då det är lätt att komma i vägen och bli nockad, man kan säga att han försöker göra sig av med spänningar, och så vidare. 

Följdfrågan som jag då skulle vilja ställa tillbaka vore: 

"Till vilket syfte vill jag sätta ord på min hästs beteende?" och det är i mina ögon en viktigare fråga. 

Motfrågan leder nämligen till en djupare reflektion som snarare blir: 

"Hur vill jag hantera min hästs beteende?" och den frågan är ju mycket viktigare än hur korrekta ord jag sätter på hans beteende. 

Om jag bestämmer mig för att kalla Galishimo kast med huvudet med beskrivningar som: "Han är stressad, han mår inte bra i sig själv, han är spänd." så förmedlar jag ju förstås en känsla till både mig själv och omgivningen att det är något fel på min häst och att den på något sätt är defekt. Jag förmedlar inte heller känslan av att ha kontroll på situationen. 


Oftast säger jag "Han är glad." eller "Han är understimulerad." Eller så sätter jag ihop det med "Han är glad och understimulerad." Förutom att jag får en positiv känsla över Galishimo så lägger jag dessutom ansvaret på mig själv: Ger jag Galishimo mer motion så upphör kasten med huvudet. Han har aldrig öronen bakåt när han slänger med huvudet och han gör det ofta när han kommer till mig i hagen, så jag tolkar det som en glad energi. Men man kan ju också kalla det stress eller ticks om man vill ladda det negativt. 

Likadant så försöker jag säga att Galishimo är "uppmärksam" i stället för "tittig" och liknande. Men ibland får jag ge mig och helt enkelt säga att han är "spänd", när han inte andas och hästmagen blir spänd som ett trumskinn och man känner hans puls banka hårt genom kroppen. Om jag vill utveckla min förmåga att sätta rätt ord på honom så hade jag kunnat säga att "Galishimo behöver mig på marken" i stället. För han blir ju lugnare om jag sitter av och går bredvid honom. 

Jag tror att många skulle ha nytta av att sätta andra ord på sin hästs beteende. Ibland får man höra att hästarna är lata eller nonchalanta. Men då kanske det är bättre att säga att hästen är stum för din inverkan, för då läggs ansvaret tillbaka på dig själv. Eller åtminstone säga att hästen är bekväm, att den trivs med att slappna av. 

Det viktigaste är inte att lägga rätt tolkning i mina ögon, det handlar om rätt förhållningssätt. 


.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet