Ny inspiration för ensamma uteritter!

Jag har ju verkligen märkt hur mycket lugnare Galishimo blivit de senaste året. Det är små framsteg hela tiden, och när jag tittat på youtubeklippet från förra inlägget så slås jag av hur otroligt lugn och fin han är, hur mjuk hans grundenergi är, utan att han är lat. 

Jag har ju tränat på Lillskogen ett tag, med varierade framsteg, men i kväll kände jag mig så inspirerad att jag växlade upp lite och ansträngde mig lite mer. Vi var ute på rakbanan där travhästarna tränar, i två timmar. Jag satt upp. Jag skrittade. Han slängde sig över småsaker. Jag satt av. Han fick beta gräs. Han fick vara chockad över en joggare och han fick även vara chockad över en unghäst som drog en sulky och som till och med var mer chockad än Galishimo, eftersom den troligen aldrig sett en vit häst förut Den stegrade, backade nästan ner i diket, och vände och sprang bortåt i stället. 

Jag och Galishimo ställde oss ytterst synligt på en äng men 70 meter från travbanan så unghästen fick passera oss några gånger och glo storögt. Jag hörde kusken säga "Men det är en VIT häst. Den är bara VIT." Jag tror det var bra för både Galishimo och unghästen att vi stod lite stilla en stund.

Men allvarligt... Galishimo borde kunna vänja sig vid travhästar. Åtminstone så länge vi kan kliva av rakbanan och ställa oss lite vid sidan om när de passerar. Vi får kämpa lite till, bara! 

Förutom att jag gav Galishimo extra mycket tid och omsorg, så bytte jag taktik i ridningen. När han blir spänd så gör han ofta en ytterst vacker och showig trav, då han lutar sig mot bettet och höjer huvudet och studsar fram med fin bjudning och hög svans, väldigt typiskt arabhästar. Det är vackert men det bygger adrenalin hos honom, och jag vill ju bygga ett lugn. Så jag har vägrat acceptera Den Spända Snygga Traven, och i stället krävt en väldigt lugn, lång, western-jog då han med sänkt huvud ska trava bara lite liite snabbare än skritt. Från början fick jag göra massor med avbrott och halvhalter och lugnt förklara att det är western.- joggen som jag beställde av honom. Men efter att han fått lite pauser och nya försök så gick han till slut väldigt lugnt och fint i en mycket mjuk och lugn trav. 

Men som sagt, det tog två timmar innan vi var där. 

Men med en så fin häst som Galishimo - såklart han är värd två timmar! 


Självklart är denna häst värd lite extra tålamod och kärlek på de ensamma uteritterna!

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet