So you think you can eat - 2 månader!

 Jag började precis för två månader att ändra mitt matmönster. Det var besvärligt till en början och jag har inte kommit helt i mål ännu med min nya rutin, men jag har kommit en bra bit på vägen!

Det jag ville förändra var att jag förut alltid åt tre mål mat om dagen, frukost, lunch och middag, och ganska lite fett. Jag har tyckt att detta fungerat bra, jag ligger bra på mitt BMI (kring 23-24, gränsen för övervikt är 25), och jag ser hyfsat hälsosam ut. Problemet har varit att jag känt mig omväxlande trött och stressad, på ganska lite stimuli. Det vill säga, jag tycker jag har det bra och tryggt i mitt liv just nu, så jag borde inte känna mig så trött, eller periodvis stressad, som jag gjort. Det jag nu ville testa var att äta sju gånger om dagen och försöka få i mig betydligt mer fett. Dvs frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, mellanmål, kvällsmål, dvs i princip varannan timme. 

Från början var jag frustrerad. Det kändes som om jag inte hann göra något annat och koncentrera mig på annat, utan att allt handlade om att planera och tillreda mat och mellanmål. Det var väldigt svårt att hitta livsmedel och kombinera dem på ett bra sätt. Jag glömde lätt min nya rutin och tog till en massa desperata snabblösningar i sista sekund vid mellanmålen som Risifrutti och annat som även bjöd på en hel del socker. Jag hade ingen aptit och fick tvinga i mig maten, då gick det lättare med söta mellanmål till en början.

Jag hade även väldigt svårt att göra lagom stora portioner. De blev oftast för stora, för instinktivt ville jag ju ha "full tallrik" varje gång jag åt, och när jag väl började äta så kände jag mig ju väldigt mätt redan i starten, eftersom magen inte var van så täta matintag. Så det blev både för mycket mat och oaptitligt. Jag gick snabbt upp ca 3 kilo i vikt. 

Men jag kände ändå att det kom något gott ur detta för jag började spontant renovera mitt kök och kände att jag hade mer energi än tidigare. Sedan kröp andra hälsoeffekter sig på. Magen började jobba mycket bättre och blev mindre uppblåst och stressad. Jag blev mer hungrig och sugen på mat. Jag blev lite fetare men fick ändå lite smalare midja i proportion med det andra. Jag började hitta mina energikällor och hur jag skulle kombinera maten för att få i mig allt. 

En bra bas för mig var att köpa en stor påse morötter varje vecka och riva dem så det alltid står en matlåda med färdigrivna morötter i kylen. Det kan man dutta i morgongröten, i mellanmålen, till maten, ja överallt. Jag har blivit en storkonsument av morötter. Jag har till och med börjat tycka att det är väldigt gott med morötter nu. Det tyckte jag inte förut. Ett annat bra tillbehör som jag har hemma är tre sorters nötter hemma. Cashewnötter, (dyra) valnötter, och vanliga salta jordnötter. Tredje tillbehöret är keso och då väljer jag ofta keso med vaniljsmak. 

Utöver detta så veckohandlar jag flera kilo frukt och det hamnar ofta minst tre frukter om dagen i mellanmålen. Avokado prioriteras för fettets skull. Så ett vanligt mellanmål är alltså olika kombinationer av keso, rivna morötter, några nötter och en frukt som jag fördelar i mindre matlådor på morgonen. Från att jag tyckte detta var tråkigt och jobbigt att äta, så ser jag fram emot att både tillreda och äta dem. 

Själva luncherna och middagarna blir inte längre särskilt stora, och det blir allt lättare att reglera intaget så att jag inte överäter. Äter man sju mål om dagen så är det inte alls tokigt med en sådan här skål till middag. 

Dagens middag som jag hittade i färdig kylen - lite kyckling som först har stekts och sedan puttrat i fet grädde. Lite ris. Lite rivna morötter, och några jordnötter. Gott! 

Varför gör jag detta och äter så mycket? Och varför allt detta fett? Jo det är ju för att jag vill orka mer och längre. Och det gör jag ju faktiskt. Det märks främst på kvällarna då jag gärna aktiverar mig med något, det går lätt som en dans att diska och pyssla här hemma, även efter heltidsjobb och stall. Jag ville att magen ska må bättre, och det gör den verkligen. 

Målet är ju inte att alltid äta sju mål om dagen, för resten av mitt liv, utan jag är även intresserad av att låta magen vila lite fler timmar, typ minska mitt tidsmässiga "ätfönster" och kanske låta bli att äta sent på kvällen och tidigt på morgnen, men innan jag kommer dit måste jag först få bättre koll på vad jag ska äta, när jag ska äta, och vilka portionsstorlekar jag behöver. Det sitter inte i ryggmärgen ännu, om man säger så. 

Det ska bli intressant att pyssla på med detta i några månader till. Jag är hittills väldigt nöjd. 

Lite drygt nu när jag fortfarande är sjuk bara. Men det är inte så tokigt, när man har feber, att unna sig lite extra och göra i ordning en skål med olika tärnade frukter och vispad grädde! Mums! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet