Vad tycker du om digital övervakning?

Det diskuteras en hel del om artificiell intelligens och dataövervakning. Jag verkar vara den enda som är positiv till detta. Omgivningen verkar förfärad över allt maktmissbruk som kan följa med detta och jag undrar om maktmissbruk är något nytt begrepp som det kanske är lite för sent att förfära sig över? 

Vi exporterar vapen och svenska minor som folk skjuter ihjäl varandra med, och de flesta ekonomiska skatteflykter påverkar vårt samhälle stort. Nej, fram för digital övervakning av människans varje steg, det är en liten mina i jämförelse. Om det används för att förhindra kriminalitet så kommer ännu fler brott att lösas, vi får mer skatt, och kan bli ett rikare samhälle.

Tänk dig att ett hus brinner och samhällets digitala poliser kan se om någon som köpt tändvätska de senaste tre veckorna även befunnit sig i närheten av huset vid tiden för antändning. Eller ännu mer avancerat - om någon som köpt tändvätska för tre veckor sedan träffat en kompis veckan innan som i sin tur befunnit sig i närheten av huset när det brann ned. Om allt detta kunde spåras med mobiler, digitala nätverk, ansiktsigenkänning och 5G så blir samhället tryggare i stort. Eller teknik som gjorde det möjligt att lättare spåra pengar från alla dessa som placerar sina pengar i skattelösa paradis.

Tänk bara vilken enormt stor andel brott som löser sig genom DNA-teknik. Tänk hur många fler brott som skulle kunna lösas om alla hade en officiell DNA-profil och inte bara dem som frivilligt lämnar dem? Tänk om du fick en DNA-profil från födseln och redan i unga år fick veta att du kan ha anlag för artros eller magproblem och redan tidigt kan jobba med kost och rutiner för att förhindra detta.

Och självklart kommer all denna information att missbrukas och självklart kommer folk att fara illa, men det är en del av den oundvikliga utveckling vi står inför. Man får omfamna det, eller förfäras över vilken mupp som råkar få för mycket makt och missbruka det. För en sak är vi säkra på; genom alla tider har det funnits muppar som missbrukat makt. Med högre digital kontroll så kanske vi ringar in dessa muppar tidigare, långt innan de kommit in i de finare rummen och fått våra stora förtroenden. Det händer redan nu när politiker (SD) uttrycker sig korkat i stängda grupper på Facebook där de tror att informationen inte läcker ut, vilket den gör.

Det kommer att bli bättre, sedan sämre, sedan bättre. För det är nog så utveckling är funtad.


Hofstep är en produkt som erbjuder hästövervakning, man kan följa sin hästs varje steg. Galishimo kanske skulle känna sig kränkt över att inte få skita ifred men det finns även fördelar. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet