Kostnad för mig att ta BE

Nu har jag räknat ihop hur mycket pengar som gått åt för mig att ta körkortet. Min bil är ju en äldre Honda från 2002 och får inte dra tunga släp, men den får dra min hästtransport, så jag bokade körlektioner och hyrde och använde trafikskolans lite nyare bil som fick dra tyngre släp, och med det hyr jag ju släpet också. Om man har någon i familjen med BE och som dessutom har släp och bil för detta så kommer man undan med en hel del tusenlappar i övningskörning och förarprov. Men här är listan på alla kostnader jag hittat kopplade till BE-körkortet:

Gratis synundersökning men inte helt gratis glasögon: 3,900 kr
En onlinekurs för trafikteori 338 kr
Inskrivning på trafikskolan 600 kr
Läroböcker från trafikskolan 550 kr
Körlektion 1: 980 kr 
Körlektion 2: 980 kr
Körlektion 3: 980 kr
Teoriprov på trafikverket plus fotografering: 405 kr.
Körlektion 4 (timmen innan förarprovet):  980 kr. 
Hyra av bil och tungt släp i 90 min att använda inför förarprovet 900 kr. 
Trafikverkets förarprov 1,650 kr. 
Tillverkningsavgift nytt körkort: 250 kr




Som det ser ut nu så har mitt BE-körkort sammantaget kostat mig 
  • 8 613 kronor om man bortser från mina nya glasögon, och 
  • 12 513 kronor om man räknar med mina glasögon. Jag behövde ju tydligen glasögon hur som helst.

Har man lite självförtroende och är van att köra med släp i stadstrafik, eller har någon i familjen som man kan övningsköra med, så kan man ju komma undan betydligt billigare än vad jag gjorde. Men jag hade ju råd med detta, och tyckte det var lika bra att gå körlektioner, så jag tog den möjligheten.

Jag skrev in mig på trafikskolan ca 26 juni och var klar den 9 oktober, så det tog lite över tre månader för mig att ta körkortet.

För 12,000 kronor hade jag även kunnat köpa:


En mycket gosig Whippetvalp med smärre skönhetsfel. Mitt hjärta smälter




Fullblodstoet "Loppan" på sex år som inte kan tävla i galopplöp längre men som mycket väl kan omskolas till en trevlig ridhäst om hon får en varsam omskolning. Hjärtat smälter även där. Titta bara på Loppan!




Eller varför inte en vecka på ett lite billigare hotell i Spanien, om jag bara bor på hotellet och inte äter så mycket?!


Nåja, jag är nöjd med min prioritering. Loppan och Whippeten behöver annat jobb som kräver lite mer långsiktigt åtagande, kanske att jag går ned i arbetstid, och resa kan jag alltid göra senare i livet. Om jag nu skulle bli sugen på det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet