När han gör sitt bästa


Jag och Galishimo tog en uteritt med Ebba och Måns idag. Ett blött lager snö hade lagt sig över långturen (den vi brukar skritta på två timmar) och Galishimo tyckte allt var otroligt spännande. Vitt och allt. Måns hade inga intentioner alls att gå först och föste den mycket tittiga araben främst i ledet.

Jag funderade på hur Galishimo skulle hantera att gå först under hela uteritten, utan att bli allt för nipprig, men han skötte sig riktigt bra. Jag kände att han var vaksam och lite spänd och att han ibland höll andan och tittade sig ängsligt omkring, men han tågade framåt hela tiden utan att stanna eller bråka. Men man ser att han anstränger sig.

Ibland förstår man inte hur bra Galishimo sköter sig förrän man sitter av. I detta fall satt jag av efter ca 6 km, när det kom en mötande bil.

Glädjen blev stor.

Mycket stor.

"NÄMEN GUD KOM DU NED TILL MIG?! VAD ROLIGT!!" utbrast Galishimo och började ivrigt slänga på huvudet, takta och frusta. Sedan kom gäspningarna. Gång på gång. Hela den lilla arabkroppen uttryckte glädje och lättnad. Han ruskade på sig som en hund för att bli av med lite blötsnö, och han sänkte lättat huvudet. Nu hade han sin matte hos sig, och han lade mulen gång på gång mot min axel. Att han var lättad, och kände sig tryggare när jag var med honom, var det omöjligt att ta miste på.
"Jag har faktiskt aldrig sett en häst bete sig sådär! Det ser så gulligt ut!" utbrast Ebba

Jag log jag med. Och jag hade faktiskt inte riktigt samvete att sätta mig upp på honom igen sista vägen hem. Han lade mulen mot axeln om och om igen, som om han tankade trygghet. Han hade ju varit en duktig häst.



Ebba och Måns red dock utan problem hela vägen. Måns behöver inte tanka trygghet. Han tyckte för övrigt att det inte var helt nödvändigt med en pilot heller, som skulle bestämma takt och tempo och annat trams. Han kan ju själv! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet