Planer på BE-körkort!

Det finns ju roligare saker att lägga tid och pengar på, i stället för att fundera på körkort och lastvikt. Men jag har onekligen varit intresserad av att utöka mitt B-körkort. Jag vill ha fler hästsläp att välja mellan, om jag vill köpa ett nytt släp. Nuvarande hästtransport förfaller ju långsamt framför ögonen på mig och har kostat både tid, pengar och tårar, i ett par år.

Jag gick till den lokala trafikskolan på lunchrasten och pratade lite löst om att utöka mitt B-körkort. Läraren började prata om att det inte är så stort steg mellan utökat B-körkort och BE-körkort. Ett B-körkort innebär ju att jag kan ha något tyngre släp och öppna upp för fler hästtransporter, det räcker med att göra ett körprov för detta.

 Ett BE-körkort däremot, för tungt släp, gör att jag kan dra precis allt som bilen klarar av att dra, och den vikt släpet klarar av att lastas med. Skillnaden var att BE-körkort kräver att man även ska göra teoriprovet för körkort och kunna räkna in vikter och lite annat för lastning.
"Just för hästtjejer kan det ibland bli en besvikelse, om de bara tar utökat B-körkort, då de inser att utbudet av hästtransporter fortfarande är begränsat." sade läraren. 

BE-körkort kräver även att jag ansöker om ett körkortstillstånd för att övningsköra med tungt släp, på transportstyrelsen. För att få övningsköra behöver jag göra ett syntest, och om jag ser dåligt så behöver jag korrigera detta med glasögon eller linser. Där kommer jag förmodligen att stöta på patrull. Jag sitter ju framför en dator hela dagarna så jag vet att jag ser lite suddigt på håll.

Så nu är bollen i rullning. Jag skrev in mig på trafikskolan och har bokat en synundersökning på måndag. Jag förmodar att synundersökningen kommer att resultera i att jag måste köpa glasögon, och de glasögonen ska väl i sin tur beställas och behöva ett par veckor på sig att dyka upp, också.

Det ska bli väldigt roligt att få börja plugga igen och lära mig lite nytt. Jag är i en bra fas i livet nu och inte särskilt stressad, vilket gör att jag tror pluggandet blir ganska roligt och enkelt. Jag är ju den där personlighetstypen som har lätt för att lära mig teoretisk information och har lätt att fokusera.

Jag har ju inte heller några krav på mig att jag "måste" få ett BE-körkort så snabbt som möjligt, utan detta är ju mer en plan för framtiden. Dessutom var det ju 19 år sedan jag tog mitt körkort och det finns nog mycket kunskap som jag behöver damma av och lära om mig på. Med all teknik som finns idag så blir det nog en helt annan upplevelse, än när jag bläddrade i plastpärmar och läste böcker år 2000!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback