Dressyrkurs och påbörjan av samling

I helgen har jag ridit för tränaren AB igen. Jag har ju ridit för henne ett par år, och det är väldigt roligt att visa framstegen Galshimo gör över tid. AB är grundlig. Mycket grundlig. Och hon är otroligt försiktig med att göra övningar som verkligen är till gagn för Galishimos kropp och mentalitet. Tränaren (som har jobbat professionellt med hästar hela livet) brukar påminna mig om att han är hypersensitiv och att det är otroligt viktigt att inte forcera eller förvirra en sådan häst. Det har varit riktigt skönt att få en sådan bekräftelse av en äldre erfaren tränare, de yngre tränarna ringar inte in Galishimo på samma sätt.



Nu har jag bra kontroll på Galishimos bogar och kan få honom att spåra i båda varven, för det mesta. Jag kan få honom rak utan större snedheter och ibland har tränaren inledningsvis svårt att se vilken sida som är "stark" och "svag" på honom när jag rider. Detta har bara hänt den senaste månaden och jag har fått stort beröm för mitt arbete med bogarna och liksidigheten. Jag känner mig också väldigt nöjd för det har varit ett detaljpill utan dess like att få Galishimo rakare.

Så nu försökte vi äntligen börja nosa lite på samlingen! Efter alla dessa år! Galshimo har ju för det mesta gått lång och låg i sju år. Han borde vara redo för en höjning i formen och lite lättare samling.

Vi började lite försiktigt i traven och det blev ett stort misslyckande direkt. Stolt och glatt böjer Galishimo nacken och rullar in nosen. Som på bilden nedan. Vilket i och för sig ser trevligt ut, men inte alls fyller någon funktion överhuvudtaget. Om jag tar ett tygeltag i den där formen så åker ju bara näsan in ytterligare och det enda jag med händerna kan kontrollera när han är i den där formen är ju nostippen. De restrerande 460 kilo häst kan jag inte påverka. Dessutom finner forskare lite korrelationer mellan denna falska form och skador, så alla hästar mår inte helt bra av att strutta runt sådär för länge.

Aja baja - falsk samling! 

Så då fick vi fundera en stund och testade att skritta Galishimo riktigt långsamt. Det innebär att han måste vänta lite vid varje steg, och så lade vi in en liten vändning på fronten här och var. När han kämpade på med att skritta väldigt långsamt och förbereda sig för att flytta bogarna kunde jag höja formen lite lättare, på ett korrekt sätt. Inte jättesamlat, men åtminstone en liten höjning från Galishimos vanliga långa och låga form. Som bilden nedan! Vi testade även att trava långsamt och då var tanken att jag skulle höja honom lite också, men då fick jag totalt hjärnsläpp och all min fokus gick åt att dra ned tempot och hålla koll på bogarna, och jag glömde av höjning av formen helt och hållet. (Japp, jag är en hobbyryttare och långt ifrån proffs. Hjärnsläpp förekommer ofta. Det är därför jag och Galshimo förtjänar varandra.)

Men nu har jag en månad på mig att göra om och göra rätt! Jag ser verkligen fram emot detta!

 Här har Galishimo samlat sig lite bättre i en långsam skritt. Och jag som trodde att långsam skritt inte skulle vara så jobbigt blev väldigt överraskad när Galishimo blev riktigt lättad och stretchade allt han kunde efter bara några minuters ridning på detta sätt. Han tyckte absolut att det var ansträngande. 

Den mest bestående känslan av helgens ridkurs är SÅ SNYGG HAN ÄR! Galishimo! Hans långa flätor passar honom verkligen, och han är hyfsat fin i hullet nu också. Han är väldigt fin i mentaliteten just nu (för att vara han) och jag njuter verkligen. Halt eller sjuk har han ju inte heller varit på sex år. Min drömhäst!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback