Rump-kontroll!

Väldigt mycket med Galishimo har ju gått ut på att han ska vara lugn och inte hetsa upp sig i onödan. Jag har löst det med att göra så lite som möjligt och väldigt monotoma övningar. Så att allt ska vara förutsägbart och tryggt och att han hela tiden ska förstå vad som förväntas av honom. Mycket har handlat om att trava på en stor cirkel utan att flänga åt endera hållet och bli upprörd över saker. Om en annan häst varit på ridbanan, så har väldigt mycket handlat om att föra tillbaka mental fokus på cirkeln, och att han ska sluta bli helt absorberad av vad den andra hästen gör. Ungefär som att lära honom meditera.



Men nu har han sina moment av fokus, så vi har börjat göra lite lättare övningar som kräver lite mer koncentration från honom. Den här övningen gjorde vi för första gången igår. Den kallas Kyras ABC och betyder att man ska rida i en fyrkant i stället för en cirkel. Två av hörnen ska man svänga som vanligt. Dvs böja hästen som en banan efter spåret där man tänkt rida. I de två andra hörnen ska man stanna och sedan bara flytta framdelen i hörnet. Så att hästen inte alls böjer sig utan svänger som en buss där bakhjulen nästan står stilla. Det är en kontrollövning om man med små medel kan få hästen att skilja på att "svänga" och att bara "vända med framdelen". Då måste hästen förstå sitsförändringar i sadeln, och förstå mina ben, och inte bara låta sig "styras med tyglar".

Jag trodde aldrig att Galishimo skulle fatta övningen men till min stora förvåning så gjorde han rätt redan vid första försöket! Åtminstone i vänster varv. I höger varv fick han fundera lite och hans rumpa åkte ut ett par gånger. Som en buss som sladdar lite. Men förutom att vi inte hade full "rump"-kontroll så blev jag oerhört glad och stolt över min lilla häst. Han koncentrerade sig nästan så öronen trillade ner. Han ville verkligen göra rätt. Han är inte dum!

 .

Kommentarer

  1. Jag tror med rätt focus kommer han bli hur bra som helst! Det är ofta de känsliga lite svåra hästarna som blir bäst i slutändan!
    Kämpa på:)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback