Bett och longering av unghäst

 


Nu tar det inte många sekunder att trilla in bettet i munnen på Ares! Jätteskönt! De senaste gångerna har det bara gått snabbare och snabbare med mindre motstånd. Jag känner mig lättad, jag vill inte bråka eller hamna i konflikt med honom i början på hanteringen. Men nu verkar han inte särskilt bekymrad längre. I två veckor har vi pysslat med bett-träningen för att få den odramatisk. Det är ganska kort tid, egentligen. 

Longeringen går också jättefint. Idag levde det om rejält från garaget, som är ihopbyggt med stallet. Ett riktigt högt slirande ljud återkom om och om igen. jag vet inte riktigt vad de gjorde där inne. 

Ares blev lite orolig när han var i stallet och det satte igång, men när vi gick utomhus och han fick lite mer översikt så lugnade han ned sig direkt. Så då kunde vi göra våra övningar som vanligt. 

Det är ju det som känns så konstigt och ovanligt. Oavsett vad som händer omkring oss så verkar vi kunna hålla oss till det vi planerat att göra den dagen. Jag är van att behöva ändra planen och anpassa mig efter Galishimos dagsform och vad som händer mellan öronen på honom. Ares är inte lika lättpåverkad av omgivningen, och då går ju lärandet snabbare också. Jag är så otroligt nöjd över honom! Jag har fortsatt med att träna in kommandot för skritt och trav så han särskiljer det.

Det är alltid lätt att lära en häst att gasa på longeringen för då behöver man bara vifta med pisken. Utmaningen blir alltid att lära dem att bromsa in, eller växla ned en gångart, enbart med hjälp av rösten, för du kan inte påverka detta med pisken. Det är här många ger upp och tappar intresset för longeringen, för hur får man dem att stanna snabbt och växla ned? Men det går ändå överraskande bra med upprepning, för hästarna lär sig när man låter nöjd, och de tar beröm på distans ganska bra, med tiden. 


Och så håller man givetvis inte på så länge. Jag longerar sällan över tio minuter. Jag var ju tvungen att longera längre när han var nykastrerad, för att såren skulle läka bra, men nu när vi tränar in kommandon och samspel så blir det kortare pass. Du ska ju få hästen att se ut som den tänker "Va? Är det roliga redan slut?!" när man avbryter. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet