Gränslandet

Jag drömde att vi var i gränslandet mellan levande och döda och alla var där. Träden var stora och glest placerade tallar. Marken var sandig och torr som hos min farmor i Sandfors, men det fanns även partier av fina ängar också. Solen stod lågt och kastade långa skuggor för gränslandstiden var snart slut. Stigarna var breda och ängarna böljande. Alla var där och alla var glada. Min mamma, min bror, min pappa, mina vänner. Alla hade varit ute med Galishimo och turats om att rida honom på en lång tur. För han blev aldrig trött. Galishimo var så glad över att vara i centrum.  Det var ju han som firades. Hans liv som min min ridhäst. Alla fick rida. 

Vid ett skogsparti fanns det stora hundburar med nöjda draghundar (vi hade draghundar när jag växte upp) och jag bad pappa (som är kvar i livet och pensionerad fotograf till yrket) att ta några sista fina bilder på mig och Galishimo. För jag visste att tiden i gränslandet snart är slut, solen håller på att gå ned, och jag ville bara rida en gång till, på min fina Galishimo med det spetsade öronen. 


Så jag satt på hans runda rygg och min westernsadel, åter igen, och fann en solig stig bredvid hundburarna med fina insprängda solstrålar och galopperade fram och tillbaka och lät pappa fotografera. Sedan fick jag bara en obeveklig omfamnande känsla av trygghet och frihet med Galishimo, galopperade ut på en närliggande äng, och så flög vi över ett stort, brett och djupt krondike. Vi flög. Tillsammans. Galishimo har aldrig någonsin, i hela sitt liv, gillat att hoppa. Men nu gjorde han det. Precis som att han ville visa att han hade modigt hoppat allt med mig om han hade kunnat. Men nu kan han det. 

Jag stannade honom förvånat och vände mig om till min familj, och sade förvånat "Såg ni?!". Pappa kom med kameran och sade att det där var ju ett fantastiskt hopp. Och jag klev av, och såg till min förtvivlan att solen nästan gått ned, och jag blev plötsligt bara åtta år. Den där åldern då logik och känslor inte behövde motiveras. Den åldern man kände det man kände, och uttryckte det. Även om det var en fest. Galishimos avskedsfest. Och jag började förtvivlat skrika till pappa, som om han borde ha haft svaret på mina frågor, samtidigt som jag hårt höll i Galishimos tyglar, så knogarna vitnade, och såg solen gå ned: 

VARFÖR MÅSTE HAN GÅ?!

VARFÖR MÅSTE HAN GÅ?! 

Så det är det jag vaknar till i sängen klockan fyra på natten.

Min egen röst när jag säger "Varför måste han gå?!" 

och hur jag håller jättehårt i en stump av täcket. 


Mamma och Galishimo, sommaren 2021

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet