Kriget om pannluggen

Jag älskade verkligen Galishimo. Han var väldigt, väldigt, rolig och personlig. Men nog är vardagen lite lättare nu. Ta bara exemplet idag när jag skulle fläta Ares man och pannlugg. Ares är alltså två år. Helt ensam i stallet. Han har bott här i tre dagar, och jag tänker att han har så pass mycket ro i kroppen nu att han kan stå stilla och låta mig fläta honom. 

Han står som ett ljus. Han tigger lite då och då för han vet att jag har godisar som han gillar i fickan. Men annars står han bara stilla och njuter av uppmärksamheten. 

Då kommer vi till pannluggen. Under alla år jag haft Galishimo har det varit lite av ett eldprov. "Kriget om pannluggen" brukade jag kalla det. Galishimo gav nämligen inte bort sin pannlugg bara sådär. Man kunde inte komma åt hans huvud och öron utan ett visst mått av taktik och en blandning av hot och kärlek, vid exakt rätt timing. När man väl vunnit så stod han med huvudet lågt och blundade för att ta sig igenom det deprimerande nederlaget att tvingas låta någon kränka hans pannlugg med en fläta. Och då passade man ju även på att ge honom lite kli och massage. Så det slutade alltid trevligt. Men det var ändå samma sak i början. År ut och år in. Man fick inte hans pannlugg bara sådär. Man fick inte göra snabba rörelser mot hans huvud bara sådär. Ibland kunde jag skämta med någon ny i stallet och säga "Kan du fläta hans pannlugg?" och de tittade uppgivet på mig efter fem minuter, med Galishimos kränkta uppsyn då han lyfte nosen mot taket med blottade ögonvitor, och de undrade hur fanken jag bar mig åt. 

Så med den känslan och erfarenheten närmade jag mig Ares pannlugg. Som att det är lite känsligt, och att det är en speciell sak att vara nära ögonen och huvudet på en häst.

"Vad gör du?" frågade Ares. 
"Jag tänkte fläta pannluggen." 
"Det gör inte ont, va?" 
"Nej, det gör det inte."
"Trevligt... Nästan. Mysigt..." svarade Ares när jag tog hans pannlugg och flätade den. Den blev flätad på ett kick. Ares är inte huvudskygg. Ares är inte rädd om öronen. Ares är inte rädd om pannluggen. 

Så liten och ändå så trevlig. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet