En jättefin start

 


Det finns verkligen ingenting att klaga på hos Ares. Jag är så nöjd. Jag longerar honom två gånger om dagen och han kan nu kommandot för trav och halt väldigt bra. Han gör halt direkt. 

Jag var lite osäker på hur longeringen skulle fungera, för den gick inte så bra i somras när jag testade att longera honom. Han förstod mig inte alls. Varken gas eller broms eller att hålla sig ute på spåret. Det fanns ingen bra kontakt mellan oss. Uppfödaren fick visa mig, och jag backade respektfullt. Men jag gillade verkligen vad jag såg.

Likadant första gången jag longerade honom första gången när han kom hit. Han ville inte longeras i höger varv och kontakten och förståelsen mellan oss glappade. Så jag lät honom springa i vänster varv i början innan jag började försiktigt lirka med hans högra varv. Men han var snäll. Aldrig dum. 

Det tog bara två dagar så förstod vi varandra precis och båda varven går som en dans. 

Jag har backat honom ett par gånger per pass, och har även börjat flytta baken på honom lite med att sätta tryck vid skänkelläget (där mitt ben ska vara när jag rider honom). Så snart han förstått det, med små medel, så kommer jag att träna in att han ska flytta bogen med små gester. Men det kan vi ta nästa vecka. Han svarar jättefint på alla övningar. Långt över förväntan. Han verkar vara en sån där häst som bara vill vara duktig. Som gillar att få beröm och verkar lätt att motivera. 

Så snart han har fattat ett kommando, exempelvis "Ptro!" för att få honom att gå från trav till halt, så fortsätter jag på samma sätt men gör det med mindre och mindre röst. Så han verkligen måste lyssna. Likadant när jag flyttar och driver honom framåt. Mindre och mindre gester. Mer och mer finstämt. Ares förstår precis. Jag lägger pekfingertoppen mjukt på hans bog för att backa honom, han backar mjukt och väntar på sitt beröm.

Vi tränar bara cirka 20 minuter per pass så jag inte ska trötta ut honom. Han verkar gilla att träna, står alltid och väntar på att få komma ut, och går lite motvilligt ut i hagen igen, han står ofta och tittar efter mig när jag går. 


Sedan visar han i princip bara nyfikenhet på traktorn och fyrhjulingen. Han kommer fram och tittar när Markus kör fordonen. Tänk att detta gått så bra! 

Jag får en fantastisk start varje morgon

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet