Två års sidvärtesövningar

I lördags var jag i ridhuset med hjälp av Ebba, som Galishimos groom och filmare. Anna och Pride var också där och det var riktigt roligt att träffa dem och se deras framsteg. Anna har en betydligt stabilare galopp på sin häst än vad jag har, och givetvis finns det en förklaring till att Galishimo inte är så lätt att galoppera alla gånger, men jag blev ändå triggad att fortsätta jobba med hans galopp.

Ebba filmade oss båda och jag har insåg en viktig sak att slipa på: Jag gnäller lite i onödan. Visst ska man vara grundlig med Galishimo när man rider men jag kan ju formulera mig annorlunda. Jag liknade honom vid en get vid ett eller två tillfällen, innan han värmt upp och kommit upp med ryggen. Jag kunde ha sagt att han var lite ringrostig i stället.

Sedan blev jag riktigt glad när jag såg vad Ebba filmat. Sidvärtesövningarna är ju jättefina och när jag bläddrade tillbaka två år så blev skillnaden riktigt stor.


Så här såg Galishimo ut på sista sidvärtesövningen. Han höjde ryggen, sänkte huvudet, och matade på i bra balans och framåtbjudning.


Så här såg han ut i mars 2018, nästan två år sedan. Han förstod precis vad han skulle göra men hade svårt att finna en bra balans och bärighet i övningen. Han har numera fått betydligt mer bogfrihet också och breddar sig bättre i övningen. Det handlar ju inte i huvudsak om en naturlig breddning och muskling då han var 9 år 2018, och 11 år idag.

Dressyrövningar gör alltså skillnad. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet