Är jag en flockmedlem eller inkräktare?


Jag gick ut i hagen igår och hälsade på Galishimo där han låg och sov i solen. Han tittade på mig en liten stund men somnade sedan om. Jag lät honom vara och satte mig på en sten bredvid. Galishimos kompis Rosso låg också och sov i solen. Jag och Galishimo spenderar ju ganska mycket dötid tillsammans så han har inga problem med att jag tar "nattvakten" när han sover (den häst som står upp och håller utkik när de andra hästarna sover). Rosso är ju också en cool lite kille som tycker att en människa tar nattvakten lika bra som vem som helst.

Däremot hade de andra hästarna problem med det, vilket jag blev lite förvånad över. Kallblodet Faxen som var den "egentliga nattvakten" var väldigt grinig på mig och tittade på mig med öronen bakåtstrukna. Jag fick vifta bort honom och han såg märkbart irriterad ut. Jag hade inget spö och det var snudd på att jag höll på att gå undan för honom. Han ställde sig lite obehagligt nära med öronen bakåt och stirrade på mig. Jag var inte välkommen att störa deras vila.

Det andra kallblodet Moloken blev också lite orolig över att jag satt där bland de sovande. Han upptäckte mig inte förrän efter en kvart och började vandra runt och stirra på mig och till slut vankade han så mycket att det blev oroligt och Galishimo och Rosso fick resa sig upp. Så det framkom med all tydlighet vilka hästar som såg mig som en flockmedlem och vilka som såg mig som en inkräktare.

Vill man utveckla det hela så är både Galishimo och Rosso rena "flickhästar" och "hobbyhästar" sedan de var små. De har båda haft samma ägarinnor sedan barnsben. De har båda blivit både pussade och ryktade onödigt länge och fått manarna pillade samtidigt som man skvallrat med andra tjejer i stallet. De är vana att "hänga" med människor. Jag tror att det här "vilandet" och "hängandet" med hästar är det som skapar band med dem. För det är ju det hästarna gör med varandra 90% av tiden. De hänger. Ganska kravlöst för det mesta.

De två hästarna som var märkbart irriterade var båda kallblodstravare, som kanske mer renodlat tidigare i sina liv använts för att jobba med människor och inte vila med dem. Det är bara en teori, men det var den tanken som slog mig.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet