Vikten av tålamod


Igår hade Galishimo besök av sin medryktare och hennes son. Galishimo tog besöket på mycket stort allvar.

Han visade stolt upp sina färdigheter som ridhäst. Som ridhäst är det viktigt att visa sin människa vem som bestämmer. Det är viktigt att människan inte får ta överhanden under ridningen, för det är då som farliga saker kan hända. Alltså gäller det som häst att vara mycket bestämd och konsekvent när man hanterar sin ryttare. Man måste visa vem som styr båten, helt enkelt. Galishimo visade pedagogiskt för sin publik att det inte är okej att tolerera sin människa när denne sparkar honom på magen. Det ingår i dåligt uppförande och ett mycket vanligt beteendeproblem hos människor. Galishimo förklarade att detta inte var något annat än ren trots från hans människas sida. Då ska man inte kasta av sin människa utan bara tålmodigt stå stilla och blåsa upp magen och vägra röra sig ur fläcken. Det kan ta tid för människan att förstå att hon håller på med ett beteende som inte är önskvärt när hon sparkar sin häst på magen. Då det är extra viktigt som häst att visa tålamod och stå ut med bankandet och de hårda orden:

”Men gå då, hästjävel.”

Galishimo förklarade att själva nyckelordet i att träna sin människa är att vara konsekvent. Varje gång ryttaren lägger sitt ben mot magen så stannar man och blåser upp magen. Vänligt men bestämt. Man får inte tappa humöret utan helt enkelt bara bita ihop och vänta ut sin människa. Som häst måste man helt enkelt ibland bara ställa frågan:

”Är det du eller jag som kör?” till sin människa, och våga ta den konflikten och de arga känslor som människan därefter kan uppvisa.

Tyvärr skötte inte sig Galishimos människa så bra just denna dag, då hon hade ett spö i handen. Efter en kvarts knackande och sedermera ganska smärtsamma smällar med spöet, så fick Galishimo avbryta sin övning. Han fick slutligen gå snällt efter sin människas regler.

”Man måste välja sina strider” förklarade Galishimo för sin publik.

”Jag repeterar övningen i morgon så kommer det nog att bli en fin utveckling på det här.” avslutade han.

Publiken nickade intresserat.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet