Bett-träning med Super-Sessan!

 


Igår skulle vi bara ta in Sessan i blåsten och pyssla om henne lite. Hon skulle bli ryktad och få lite hö i en box. Jag skulle fixa Ares westernträns också, men blev ståendes och började växla med blicken från tränset till Sessan. 

"Ska vi se vad Sessan tycker om bettet?" frågade jag Jonatan och han tyckte det var en bra idé. Sedan stoppade jag in Ares westernbett i munnen på henne en tre, fyra gånger. Jag trädde aldrig tränset över öronen på henne utan släppte bara ut bettet efter några sekunder. Det var inga problem alls. Hon höjde inte ens huvudet. Hon tyckte det var en trevlig lek. Jag tyckte faktiskt också att det var en trevlig lek. 

Detta fick mig dock att roat tänka på hur det gick med Ares när han skulle bettränas för två år sedan. Han sa nej väldigt bestämt. Jag fick klura, lirka, dutta och ge honom många pauser. Det tog några veckor innan det satt. Jag bytte ut hans metallbett till ett odelat plastbett, det snällaste jag kunde hitta på marknaden, och jag doppade plastbettet i strösocker i över ett halvår. Det var absolut inget besvär att göra detta för Ares, och jag lärde ju känna honom bättre. Med tiden så lärde han sig sänka huvudet och ta bettet själv. Men visst fick jag grubbla lite, och jag insåg att jag måste vara lyhörd för honom och ha honom med mig, om jag ska få hans välvilja tillbaka. 


Ares knäppte ihop läpparna när an var två år. Jag fick tålmodigt lirka med honom i början. 

Sessan stoppar med glädje allt i munnen, och hon lyser upp när man säger "Bra!" och försöker ivrigt fånga bettet igen. Eller vilken annan del som helst med tränset. Hon tycker inte det är så noga. 

Vad olika unghästar är, och vad lärorikt att inse deras personliga styrkor och svagheter! Jag är fortsatt tacksam över att Sessan verkar så enkel. Hon känns verkligen som hon tänker: 

"Det där har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert!" 

Visste ni förresten att det citatet sägs komma från Pippi Långstrump i Astrid Lindgrens böcker? Det är inte sant. Det finns inte i någon bok. Inte heller har Astrid någonsin sagt "Vad är det för fel på att vara lat? Tänk om det blev krig och ingen gick dit." vilket hon ofta också citeras för. 

Nåja. Nog om källkritik. 

Sessan klarar det mesta. 

Alldeles säkert. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den där silverbjälken

Planering med att måla hästtransport

Påskjutet