Gårdagens ridtur

Jag red förresten med Cecilia och Quattro igår i snöblåst och nollgrader. Hästarnas pälsar blev blöta när snöflingorna smälte på dem. Snön packade ihop sig (norrländska: Klobbade sig) under hovarna så att hästarna lätt halkade till och vi kunde bara hålla oss till skritt.

Quattro ville hemskt gärna hem på hemvägen. Helst nu. På en gång. Han taktade och taggade upp sig och Cecilia fick vänligt och bestämt säga: "NEJ!" till honom ungefär var 20:e sekund när han gjorde ansats att få springa hem, första kilometern.

Galishimo var också ganska spänd och tittig, han har ju inte gått så mycket nu när jag varit sjuk, men gick som en ängel bredvid Cecilia när Quattro konstrade. Vilket kändes lite otippat när jag fått jobba  med att han taggat upp sig lite väl mycket på hemvägen. När vi började närma oss den parallella vältrafikerade plats där Galishimo blev rädd för för en bil i vintras och skenade över mig så tog jag det säkra före det osäkra och satt av honom, för att han inte skulle sprätta på dåligt underlag med mig på ryggen. Understimulerad häst + dåligt underlag + närliggande trafik, är väl inte så bra kombination.

Sedan var jag väldigt noggrann med att INTE gå rakt framför honom ifall det skulle bli något skutt. Galishimo skötte sig jättefint och belåtet gick vi sista kilometern hem, tillsammans.

Förresten. Den gången Galishimo sprang över mig....  tänk vad bra slutresultatet blev av den olyckan. Jag satt och grät en stund i snön, förbannade min häst, ratade dressyrsadeln och dressyrkurserna och skaffade en ordentlig westernsadel i stället. För olyckan gjorde det så uppenbart att om man inte känner att man har en trygg häst, så kan man gå på hur många kurser och utbildningar som helst i dressyr utan att komma till pudelns kärna.

Så då blev det en ordentlig westernsadel som till stor del hjälpt mig att känna mig tryggare med honom när han sprätter. Det måste vara roligt att rida.  

Sedan höll det på att bli en häst till, men det är en annan historia...


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback