Inringad

Idag jobbade jag och C-tränaren från marken och jag longerade Galishimo. Longering betyder att Galishimo ska springa runt mig i en cirkel på en lina på ca 3 meter. Först gick det givetvis utmärkt. Galishimo går även i form på longerlina och har en fin takt och lyssnar på varenda signal jag ger honom. Skritt. Trav. Galopp. Halt. Han gjorde direkt det bad honom om. Tränaren sa att hon tyckte han var lydig och lyhörd.
"Grundjobbet du gjort med honom är superbra!" sa hon. Jag började slappna av och Galishimo travade lugnt på lite till.

Gammal bild från vintern 2014

"Okej, nu försöker jag rama in vad du har för häst här. Vad händer nu när han travar runt dig, och du flyttar dig några steg från cirkeln? Om vi säger att du börjar gå i en färdriktning när han travar runt dig, vad händer då?"

 Genast var Galishimo utanför komfortzonen, när longeringscirkeln plötsligt flyttat sig en meter. Han blev spänd och ökade genast tempot.
"Ja nu blev han upphetsad. Det ser man ju." konstaterade tränaren och fortsatte:
"Då är det detta jag tycker att ni kan öva på. Longera honom och vandra runt lite samtidigt. Försök att flytta dig från ena sidan av ridbanan till den andra och så fort han blir upphetsad så stannar du av och låter honom springa runt dig på volten där ni står. Tills han är lugn igen. Sedan flyttar du dig något steg och går i en riktning tills han blir upphetsad igen och då avbryter du förflyttningen och stannar av."

                                               En Mindre Avspänd Galishimo longeras 2014... 

Så det pillade jag på med i en halvtimme. Tränaren hjälpte till och visade att jag skulle stanna upp redan vid väldigt små tecken på upphetsning och inte fortsätta röra mig förrän han var i "zonen" igen. Sedan fick Galishimo ett infall av sin arabiska balanstrav och den lilla arabsvansen lade sig som en griseknorr på ryggen, och tränaren visade mig hur jag på ett bra sätt "plockar ner" honom när han blåst upp sig, genom att gå nära honom och peta lite på halsen just vid bogen. Sedan avslutade vi med några minuters ridning.

Helt otroligt att man inte ens sitter på hästen och ändå blir helt slut av intryck bara på lite longering. Men tränaren gav väldigt mycket feedback som lugnade mig.

"Jag skulle själv ha gjort som du gjort. Jag skulle ha grundtränat honom på samma sätt som du gjort. Jag skulle lägga tyngdpunkten på samma saker som du jobbat med. Nu är det dags att lyfta honom en nivå!"

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback