Tömkörning till våren?



Jag tömkörde ju Galishimo en hel del i hans vilda ungdom. Nu när han går så bra att rida har det blivit mindre tömkörning, men samtidigt saknar jag det en hel del. Det var flera saker som ställde till lite problem när han var yngre.



Det ena var att gjorden gled fram in i armhålan på honom och jag vågade inte sätta en svanskappa på honom, den andra var att han var instabil och lite överallt och det var svårt att få honom lång och låg, det tredje var att han spontansparkade åt alla väders när saker blev lite för spännande så jag vågade inte riktigt tömköra honom på nära håll på grund av skaderisken. Dessutom så fastnade vi på att han var väldigt rädd för markliggande bommar och då tog det över fokus en hel del från den vanliga träningen.



Nu är ju läget annorlunda. Han hade ju svanskappa i somras när jag tränade honom med körsele och efter ett tag accepterade han det bra. Han är betydligt stabilare i formen nu, går hyfsat lätt lång och låg, och jag började ju samla honom korta stunder i somras, han har slutat spontansparka åt alla håll och kanter, och han är inte längre rädd för markliggande bommar. Det skulle ju kunna bli en bra nystart för oss, nu när förutsättningarna är annorlunda.


 Många veterinärer säger ju att det är nyttigt och stärkande för hästarna att få träna utan en ryttare på ryggen så det kan ju bara göra gott! Jag tror att lite regelbunden träning kan ge goda resultat! Kanske skulle man slå till och köpa en riktig tömkörningsgjord i läder också och inte den här lilla gröna longergjorden i tyg som jag nu haft i fyra år...? 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback