En katharsis

 Katharsis betyder rening på grekiska. Om man böjer ordet rening till "att rena" så kommer man till det grekiska ordet kathairein, så kommer man väldigt nära mitt namn Katarina, eller hur? Det är därifrån man säger att namnet Katarina betyder den rena. Första gången jag hörde det så låg förklaringen på ett sexuellt plan med den förtydligande texten "oskuld", och då blev det bara skrattretande och löjligt. Plockar man bort den sexualiserade allt för omoderna normen (som förmodligen en man har varit med och tyckt till om), som på något vis påtvingar hur en bra kvinna ska vara (oskuld) och fokuserar på själva ordet i stället (ren) så har jag lättare att ta till mig namnets betydelse. 

Särskilt nu. För nu ar jag legat sjuk i en vecka och börjar precis komma på fötterna. Renad från det lilla tjuriga virus som satt kroppen i obalans. Jag har genomgått en katharsis. Jag är renad från den ohälsosamma invasionen. 

Sedan hinner jag tänka en hel del också när jag är sjuk en vecka. Rensa lite bland mina tankar. Börja fundera på mål och planer för 2021. 

Det är lite märkligt, för när jag är stressad och mitt i livet så vill jag lägga till saker i livet för att få saker att fungera bättre. En ny bättre häst, ny utrustning, nya kläder, nya möbler. Men tankarna brukar vända efter en stund; När jag har funderat och tuggat på saker några dagar, som nu, när jag varit sjuk, så vill jag i stället ta bort saker i livet. Borde jag inte i stället bara betala av lite mer på bostadslånet och studieskulderna? Borde jag inte gå ned i arbetstid i framtiden? Hur mycket mer fokus hade jag kunnat lägga på att rida Galishimo eller på att bara vila, om jag jobbade fyra dagar i stället för fem? Skulle jag vara mindre sjuk och kanske ha mer energi till ridningen? 

Teoretiskt sett skulle jag kunna bli helt skuldfri på 4-5 år. Eller, om jag får använda mina egna ord, helt ekonomisk ren, om man så vill. Men kanske så kommer verkligheten i mellan, och mitt additionstänk om att lägga till saker i livet kanske tar överhanden. Kanske blir det en mellanlösning då jag både köper till goda saker till livet, men även avbetalar en liten extra slant på lånen. Vi får se, helt enkelt!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Flashback