"Hä lönsch int"

"Hä lönsch int" är ett klassiskt uttryck från norrlands glesbygd om att något "inte lönar sig". Jag tycker alltid att jag pratar norrländska strålande men mamma brukar se förtvivlad ut över att jag inte pratar det flytande. Jag låtsas att jag gör det och hon får se hur förtvivlad ut hon vill.

Hä lönsch i alla fall int att rida Galishimo nu för han är ovanligt hyper över sin päls. Och livet. Jag brukar ju longera honom en hel del denna period på året och det har vi återgått till. Snart kommer säkert snön och då går det snabbare att få honom trött och lugn. När jag ryktat honom så har han ryckt till som av elektriska stötar av varje rykttag och han har även varit lite ryggöm när man klämt honom där.



Han fick ett täcke igår och enligt uppgift så hade han stått och gnagt på täcket från bogen och även de andra hästarna i hagen förstod den akuta situationen och försökte slita i täcket. För mig var det ett täcke, för Galishimo var det en tvångströja. Även detta var ett märkligt beteende med tanke på att han haft täcke väldigt ofta förut.

Idag hämtade jag honom med ett trasigt täcke och utebliven ryggömhet.

Men alltså, om han inte kan ha ett helt täcke i 24 timmar.... lönsch hä å sätta på honom ett täcke igen?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Planering med att måla hästtransport

Den där silverbjälken

Påskjutet